Februárban megállt a Fidesz támogatottságának csökkenése

A Republikon februári közvélemény-kutatása

 
 
febr.
24.

Februárban megállt a Fidesz támogatottságának csökkenése

Republikon Intézet
 

"Kismértékben, de hosszú idő után növelni tudta a támogatottságát a Fidesz–KDNP. A párt támogatóinak száma tavaly április óta folyton morzsolódott, azonban most megállt" -  emeli ki a Republikon februári közvélemény-kutatásából az eredményeket elsőként közlő telex.hu.

 

A kutatás megállapításai 

Februárban 33 százalék a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében, egy százalékkal magasabb, mint januárban. A pártválasztók körében két százalékponttal erősödött, 47 százalék szavazna a pártra. Úgy tűnik, egyelőre megállt a 2022-es választás óta tartó lassú lemorzsolódás, a Fidesz az év első hónapjában vissza tudott pattanni, és ugyan hibahatáron belül, de nőtt is támogatottsága. Ez könnyen lehet, hogy összefügg a 13- havi nyugdíj kézbesítésével, amely az adatfelvétellel egyidőben február 10-én kezdődött, és elég lehetett arra, hogy bizonyos, a választásokat követő időszakban a párttól elforduló bizonytalan választókat visszatérítsen a kormánypárthoz. Emellett, bár válság van, és Magyarország jelenleg sereghajtó európai viszonylatban is, a Fidesz ezzel kapcsolatban konzisztens mondanivalót alakított ki, amelyet egy nemzeti konzultációval is megtámogatott, míg a fragmentált ellenzéki politika eddig nem tudta hatékonyan felállítani kommunikációjában az egyébként tényszerű ok-okozati kapcsolatot a Fidesz hibás politikája és a tomboló válság között. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetben a Fidesz trendszerű visszaesése megszakadhatott, és a felelősségre vonás a választói oldalról egyelőre elmaradt.

A DK támogatottsága stagnált az elmúlt hónapban, továbbra is 14 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség körében, és 20 százalékkal a pártválasztók között. Úgy tűnik, az évértékelő és az ütemezett politikusi átigazolások január-februárban nem mozgatták meg a szavazók fantáziáját, illetve az is közrejátszhatott, hogy a DK bekebelező politikája ellen több ellenzéki politikus is felszólalt ebben az időszakban.

A Mi Hazánk támogatottsága egy százalékponttal esett a teljes népesség, és két százalékponttal a pártválasztók körében, az immár második hónapja leszállóágban levő párt jelenleg közelebb áll támogatottságában a Momentumhoz és az MSZP-hez, mintsem, hogy önálló középmezőnyként emlegessük. Ebben a hónapban a jobboldali pártok általános gyengülését figyelhettük meg, a Jobbik szintén 1 százalékpontot veszített a teljes népesség, és 2 százalékpontot a pártválasztók körében, így 2 és 3 százalékon áll, jelenleg a Párbeszéddel és az MKKP-val egy szinten. A jobboldali ellenzéki erők gyengülése egybecseng a Fidesz erősödésével, így elképzelhető, hogy a két eset összefügg, tekintve, hogy a bizonytalanok aránya nem csökkent, sőt tovább növekedett, egy százalékponttal, 31 százalékra. A Momentum és az MSZP pártok támogatottsága nem változott, mindkét párt 4-4 százalékon áll a teljes népesség, és 6-6 százalékon a pártválasztók körében. A Momentumnál az előző hónapban Donáth Anna visszatérésére és a koncepcióváltásra helyeződött a hangsúly, az MSZP évértékelőjén az összefogásé és a szociális biztonságé volt a főszerep. Egyelőre sem negatív, sem pozitív konzekvenciákat nem figyelhetünk meg, talán, ha tisztábbá válik, a gyakorlatban hogyan szeretnék folytatni a pártok, a választók is könnyebben küldenek majd visszajelzést, mit gondolnak az irányról. A kisebb pártok körében valamelyest felborult az egyensúly; egyfelől a Jobbik gyengülésével kétségtelenül kivívta a kispárt megnevezést, másfelől viszont az LMP az elmúlt hónapok lassú erősödése után elérte azt a mérföldkövet, amelyet többek között múlt hónapban kilátásba helyeztünk, a párt elérte az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Az elmúlt hónapban az LMP határozottan elvágta magát az ellenzéki összefogástól, megerősítette totális elköteleződését a zöld ügy mellett, és úgy tűnik, az identitásuk és jövőbeli terveik tisztázásával sikerült leküzdeniük az utolsó 1 százalékpontot, ami a parlamenti küszöbhöz hiányzott, 5 százalékon állnak a pártválasztók körében. Ez azonban hibahatáron belüli változás, és a teljes népesség körében nem figyelhető meg erősödés, az LMP továbbra is 3 százalékos támogatottsággal bír ebben a körben. Az MKKP továbbra is 2 százalékon áll a teljes népesség és 3 százalékon a pártválasztók körében, ezzel fej-fej mellett áll a Párbeszéddel, akik 1 százalékpontot tudtak erősödni a pártválasztók körében, de nem erősödtek a teljes népességnél, illetve a Jobbikkal, akik, mint korábban kifejtettük, a parlamenti küszöb alá estek az elmúlt hónapban.

 

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült február 10-15. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

 

 

A kutatási prezentáció INNEN tölthető le!

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.