Fiatal ellenzékiek

Pártválasztás, problémaérzékelés, tudatos fogyasztás

 
 
febr.
10.

Fiatal ellenzékiek

Republikon Intézet
 

 

A fiatalok körében népszerűbb az ellenzéki összefogás, mint a Fidesz, a fiatal ellenzékiek pedig inkább vallják magukat liberálisnak, mint baloldalinak – derül ki a Republikon Intézet elemzéséből, amely a 18 és 29 év közötti, a 2022-es választáson az ellenzéki összefogásra és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra szavazó fiatalok problémaérzékelését, választási és politikai elköteleződését vizsgálja.

A fiatal választók politikai részvétele, pártpreferenciája különös figyelmet szokott kapni a nyilvánosságban. Politikai elköteleződésük ugyanis előre jelezheti, hogy összességében hogyan alakult a magyar társadalom értékvilága a jövőben.

Noha az egyes pártokat vizsgálva a fiatalok körében is a Fidesz legerősebb, a 2022-ben közösen induló ellenzéki pártok együttes támogatottsága lényegesen nagyobb a kormánypárténál. A fiatal ellenzéki választók körében a Momentum és az LMP népszerűbb; míg előbbi generációs jellege, utóbbi zöld politikai profilja miatt lehet kedveltebb a 18-29 évesek körében. A fiatal ellenzékiek körében bár erős a DK támogatottsága is, de az összes ellenzéki választóhoz képest alulreprezentált, ahogyan az MSZP is.

Jóllehet a fiatal ellenzéki választók is a gazdaság rossz állapotát, a magas megélhetési költségeket és az alacsony színvonalú egészségügyi ellátást jelölték meg a legfontosabb problémaként, a gazdaság és az egészségügy állapota kevésbé aggasztja őket, mint az idősebbeket. Ezzel szemben a korrupció, a környezetvédelem vagy a demokrácia helyzete jobban nyugtalanítja őket, mint az idősebb ellenzéki választókat.

Érdekes, hogy az elmúlt hónapok tanár- és diáktüntetései ellenére az oktatás alacsony színvonalát a fiatal ellenzékiek sem tekintik kiemelt problémaként.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a nyilvánosságban több teret kapnak az újbaloldali politikai kezdeményezések, a többi ellenzéki választóhoz képest a fiatal ellenzékiek inkább liberálisnak, mintsem baloldalinak tekintik magukat. Az adatok szerint az ellenzéki fiatalok fogyasztási mintáiban tetten érhető a környezettudatosság, valamint az életkorhoz kapcsolódó szórakozás és sportolás. Ez azt jelenti, hogy fogékonyak lehetnek a zöld, környezetvédő üzenetekre, valamint a közösségi élményt kínáló eseményekre.

Az elemzés alapjául két, nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív kutatás szolgált: egy 1000 fős, az egész lakosságra, valamint egy 2000 fős, az ellenzéki választókra kiterjedő.

A teljes elemzés ITT olvasható.

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.