Borús kilátások

Várakozások a 2023-as évre

 
 
jan.
23.

Borús kilátások

Republikon Intézet
 

 

Fonotsabb megállapítások

· Anyagi kilátásaikat tekintve meglehetősen borúlátóak a magyar választók. A válaszadók közel fele arra számít, hogy anyagi helyzete romlani fog 2023-ban.

· A 2021-es évkezdéskor, a COVID-19 járvány derekán az optimisták aránya háromszorosa volt a pesszimistákénak (18% a 6%-kal szemben), 2023-ra azonban a borúlátók aránya ötszöröse a bizakodókénak, tehát a közvélemény gyökeresen negatív irányba fordult.

· A Fidesz szavazótáborán belül is borúsabbak lettek a kilátások. 2023-ra a bizakodó Fidesz-szavazók aránya megfeleződött, 16 százalék számít javulásra és 31 százalék romlásra, a borúlátók aránya tehát kétszerese a bizakodókénak.

· Az ellenzéki oldalon mostanra szinte eltűntek a bizakodó válaszadók, nagy mértékű anyagi bizonytalanság és kilátástalanság rajzolódik ki a válaszokból.

· A 2024-as önkormányzati és EP-választás előtt komoly gondot okozhat a Fidesznek, ha a bizonytalan és fideszes szavazók is úgy gondolják, rossz a helyzet Magyarországon, és nem a Fidesztől várhatják a megoldást.

 

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült január 2-6. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

 

A teljes elemzés ITT olvasható! 

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését az Európai Unió támogatja.