Az ellenzéki választók politikai helyzetértékelése

Gazdaság, EU, Ukrajna

 
 
dec.
15.

Az ellenzéki választók politikai helyzetértékelése

Republikon Intézet
 

 

A jogállami feltételek teljesítéséhez kötnék az uniós pénzek kifizetését az ellenzéki választók, az orosz-ukrán háborúról azonban a többség a kormányhoz hasonlóan azt gondolja, hogy ki kell belőle maradni. A gazdasági válságot az ellenzékiek szerint nem a háború, hanem a Fidesz okozta.

A Republikon Intézet ezúttal azt vizsgálta, hogy mi jellemzi az ellenzéki választókat a szakpolitikai problémák érzékelése, és az aktuális politikai ügyek kapcsán. Az Intézet három ilyen ügyet választott ki: az Európai Unió megítélését, az ukrán-orosz háborút és a gazdasági válságot.

Az Európai Unió az ellenzéki szavazók számára a demokrácia és egyben a jól működő gazdaság külső biztosítéka. Noha a kormány azzal vádolja az ellenzéket, hogy tudatosan akadályozza az uniós forrásokhoz való hozzáférést, az ellenzéki szavazók egyetértenek a kifizetések jogállami feltételekhez való kötésével.

A demokrácián és a jogállamon túl az ellenzéki választóknak gazdasági szempontból is fontos az uniós tagság, döntően ugyanis azt gondolják, hogy kilépésünk esetén összeomlana a magyar gazdaság. Érdekes ugyanakkor, hogy Magyarország EU-n belüli önállósága az ellenzéki választók számára is fontos.

Az uniós támogatásokkal ellentétben az ellenzéki szavazók álláspotja sokkal kevésbé tér el a kormányétól az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. A megkérdezettek döntő többsége szerint ki kell maradni a konfliktusból. Az ellenzéki válaszadók többsége nem ért egyet azzal sem, hogy Ukrajna pártját kell fogni akár a negatív gazdasági következmények ellenére is.

Ezzel ellentétben az ellenzéki választók döntő többsége szerint a gazdasági válság okozója a Fidesz hibás gazdaságpolitikája és nem az orosz-ukrán háború. Az ellenzéki választókra tehát alig volt hatással a kormány által hangoztatott narratíva, amely szerint külső okokra vezethető vissza az infláció és a gazdasági nehézségek.

 

Az elemzés alapjául szolgáló, nem, kor és iskolai végzettség szerint reprezentatív kutatás 2000 fő személyes megkérdezésével készült, 2022. szeptember 15. és 30. között. A kérdezettek olyan magyar állampolgárok, akik a 2022. áprilisi országgyűlési választáson részt vettek, és az Egységben Magyarországért, vagy az MKKP listájára szavaztak.

 

A teljes elemzés ITT olvasható! 

Eu Co Funded En

A Republikon működését 2018-22 között
az Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja.