A Fidesz nem veszítette el az előnyét

A Republikon novemberi közvélemény-kutatása

 
 
dec.
05.

A Fidesz nem veszítette el az előnyét

Republikon Intézet
 

 

"A Fidesz a gazdasági problémák és az egyre romló EU–Magyarország-kapcsolatok ellenére nem veszítette el az előnyét, de a Fidesz-szavazók lemorzsolódása kismértékben folytatódott a hónapban" -  emeli ki a Republikon novemberi közvélemény-kutatásából az eredményeket elsőként közlő telex.hu.

 

A kutatás megállapításai 

• Novemberben 34 százalék volt a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében, 1 százalékponttal alacsonyabb, mint októberben. A DK a legerősebb ellenzéki párt, 13 százalék támogatja őket, ez egy százalékpontos növekedés előző hónaphoz képest. A Mi Hazánk változatlanul 7 százalékon áll, az MSZP változatlanul 4 százalékon. a Momentum két százalékpontot veszített támogatottságából, így szintén 4 százalékos párt. A Jobbik változatlanul 3 százalék támogatottsággal bír, az LMP, MKKP és Párbeszéd mind 1-1 százalékpontot erősödtek a teljes népesség körében, így az LMP és MKKP 3, a Párbeszéd 2 százalékon állnak.

• A bizonytalanok aránya a teljes népességben 27 százalék, 1 százalékponttal csökkent október óta.

• A pártválasztók azok a válaszadók, akik megnevezték, melyik pártra szavaznának. A pártválasztók körében változatlan az erősorrend a teljes népességhez képest. Két százalékpontot veszített a pártválasztók körében a Fidesz novemberben, 46 százalékos támogatottsága, a DK 18 százalékkal a legerősebb ellenzéki párt, egy százalékpontot tudtak erősödni. A Mi Hazánk továbbra is 10 százalékon áll. A Momentum a pártválasztók körében is 2 százalékpontot veszített, 6 százalék a támogatottsága. Az MSZP változatlanul 6, a Jobbik továbbra is 4 százalékon állnak. az LMP egy ponttal erősödött, 4 százalék szavazna a párta; az MKKP 2 százalékponttal lett erősebb, szintén 4 százalékos a támogatottsága. A Párbeszéd változatlanul 2 százalékos támogatottsággal bír a pártválasztók körében.

 

Októberhez képest többnyire marginális változások következtek be a választók pártpreferenciájában. A Fidesz a gazdasági problémák és az egyre romló EU-Magyarország kapcsolatok ellenére nem veszítette el az előnyét, de a Fidesz szavazók lemorzsolódása kis mértékben folytatódott a hónapban.

Az ellenzéki pártok belső viszonyai érdemben nem változtak október óta. A DK tudott minimálisan erősödni, és a kis pártok is fel tudtak venni új szavazókat. A Momentum kis mértékben gyengült, mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében, azonban az erőviszonyok többnyire nem változtak: A DK továbbra is magabiztosan vezeti az ellenzéki pártok listáját támogatottságban, őket az MSZP és Momentum követi, majd a Jobbik, az LMP, MKKP és a Párbeszéd. A Mi Hazánk támogatottsága egyelőre 10 százalékon stabilizálódott, jelenleg a harmadik legerősebb párt.

 

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült november 23-28 között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

 

A kutatási prezentáció innen tölthető le!

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését 2018-22 között
az Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja.