Kik szavaztak az ellenzékre 2022-ben?

A Republikon Intézet kutatása

 
 
nov.
23.

Kik szavaztak az ellenzékre 2022-ben?

Republikon Intézet
 

 

Az Orbán-ellenesség köti össze az ellenzéki választókat, kétharmaduk szerint Magyarország mára diktatúrává lett – derül ki a Republikon legfrissebb kutatásából, amelyben az Intézet arra keresi a választ kik, is valójában az ellenzéki választók, milyen a társadalmi helyzetük, mik foglalkoztatják őket és mik az elvárásaik. Ez nemcsak az újabb fideszes győzelem okainak megértését segíti, hanem a mozgósítás lehetőségeinek felmérését is.

A kutatás eredménye alapján elmondható, hogy az ellenzéki választók világnézetük és politikai véleményük alapján egy heterogén sokaságot alkotnak, közöttük a közös pontot az Orbán-rezsim elutasítása, az ország helyzetével és a magyar demokráciával való elégedetlenség jelenti. Noha az ellenzéki pártok előtti egyik kihívás a választói apátia leküzdése, fontos, hogy az ellenzéki választók 58 százalékát ma is érdekli a politika.

A válaszadók 94 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. A megkérdezett ellenzéki választók 66 százaléka szerint Magyarország inkább vagy teljesen diktatórikus ország, csupán 1 százalékuk tartja egyértelműen demokratikusnak az országot. Azt, hogy az ellenzéki választók mennyire bíznak pártjaik győzelmében, jelzi, hogy relatív többségük (45%) szerint az Orbán-kormány nem is váltható le demokratikus eszközökkel.

Az ellenzéki választók körében a leggyakoribb világnézet a szocialista, szociáldemokrata volt, amelyet a liberális, szabadgondolkodású követett. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyereknevelés és a szociálpolitika tekintetében az ellenzéki szavazótábor inkább liberális, baloldali, de sokan egyetértenek a konzervatív, rendpárti véleményekkel is.

A nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív kutatás 2000 fő személyes megkérdezésével készült szeptember második felében. A kérdezettek olyan magyar állampolgárok, akik a 2022. áprilisi országgyűlési választáson részt vettek, és az Egységben Magyarországért, vagy az MKKP listájára szavaztak.

A teljes kutatás itt olvasható!

Eu Co Funded En

A Republikon működését 2018-22 között
az Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja.