Vesztett áprilisi választókat a Fidesz, de még mindig stabil az előnye

A Republikon októberi közvélemény-kutatása

 
 
okt.
29.

Vesztett áprilisi választókat a Fidesz, de még mindig stabil az előnye

Republikon Intézet
 

 

"A választási eredményekhez képest csökkent a Fidesz és az ellenzéki blokk közötti támogatottsági szakadék, ami nem meglepő egy recesszió időszakában, bár továbbra is magabiztos a Fidesz előnye a néhai ellenzéki összefogás pártjaihoz képest" – emeli ki a Republikon oktoberi közvélemény-kutatását elsőként közlő telex.hu.

A kutatás megállapításai

· Októberben 35 százalék volt a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében. Ebben a körben a DK a legerősebb ellenzéki párt, 12 százalék támogatja őket. A Mi Hazánk 7. a Momentum 6, az MSZP 4 százalékon áll. A Jobbik 3, az LMP és az MKKP 2, a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében.

202210 Teljes 770 399

· A bizonytalanok aránya a teljes népességben 28 százalék.

·  A pártválasztók azok a válaszadók, akik megnevezték, melyik pártra szavaznának. A pártválasztók körében változatlan az erősorrend a teljes népességhez képest. 48 százalékon áll a Fidesz, a DK 17 százalékkal a legerősebb ellenzéki párt. A Mi Hazánk 10, a Momentum 8, az MSZP 6 százalékon állnak ebben a csoportban. A Jobbik 4, az LMP 3, az MKKP és a Párbeszéd pedig 2-2 százalékos támogatottsággal rendelkezik a pártválasztók körében.

· Megvizsgáltuk a biztos szavazó pártválasztókat is. Ők azok a válaszadók, akik elmennének szavazni, ha most vasárnap lennének a választások, és meg is nevezték, hogy melyik pártra szavaznának. Ebben a körben 51 százalék a Fidesz támogatottsága, 16 százalékon áll a DK, 9 százalék a Mi Hazánkra, 8 százalék a Momentumra, 6 az MSZP-re adná a voksát. A Jobbik 4, az LMP 3, a Párbeszéd 2, az MKKP pedig 1 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött a biztos szavazó pártválasztók körében.

 

A választások után immár fél évvel érezhetően csökkent a győzteshez húzás tendenciája, azonban továbbra is stabil a Fidesz támogatottsága. Az ellenzéki pártok között a DK magabiztosan vezet támogatottságban, a középmezőnyt a Mi Hazánk uralja. A Momentum és az MSZP ugorja még meg az 5 százalékos küszöböt, A Momentum támogatottsága nem sokkal marad el a Mi Hazánktól. A Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a MKKP alkotják a kisebb pártok csoportját, az ő támogatottságuk 5 százalék alatti.

A választási eredményekhez képest csökkent a Fidesz és az ellenzéki blokk közötti támogatottsági szakadék, ami nem meglepő egy recesszió időszakában, bár továbbra is magabiztos a Fidesz előnye az ellenzéki összefogás pártjaihoz képest. A biztos szavazók körében 51 százalék a Fidesz támogatottsága, ami 3 százalékponttal alacsonyabb, mint a választáson elért 54 százalék. A hat együttműködő ellenzéki párt összesített támogatottsága a biztos szavazók körében 38 százalék, ami 3,5 százalékponttal magasabb, mint a választáson elért listás eredményük. Így jelenleg a két blokk között 13 százalékpontos a különbség, szemben az áprilisi, közel 20 százalékpontos különbséggel. Ebben egyrészt a hat párt kismértékű erősödése, másrészt pedig a Mi Hazánk erősödése játszik szerepet.

 

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült október 19-24 között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

 

A kutatási prezentáció innen tölthető le!

 

Eu Co Funded En

A Republikon működését 2018-22 között
az Európai Unió „Europe for Citizens" programja támogatja.