Nyaralási szokások nemzetközi összehasonlításban

A járvány hatása és a fenntarthatósági szempontok érvényesülése

 
 
aug.
08.

Nyaralási szokások nemzetközi összehasonlításban

Republikon Intézet
 

 

A járvány kitörése óta nőtt a belföldre tervezett nyaralások száma, de a magyarok továbbra is elsősorban kereskedelmi szálláshelyen nyaralnának – derül ki a Republikon Intézet öt ország adatai alapján készített elemzéséből. Az elemzés szerint a magyarok a helyi élelmiszerek vásárlásával és a hulladék csökkentésével tennének a fenntarthatóságért.

Az éves pihenés legfontosabb időszaka a nyári szabadság. Az elmúlt években a koronavírus-járvány során jelentősen visszaesett az idegenforgalom, amely a nyaralási szokásokra is hatással volt. Az idegenforgalom kapcsán felmerül a fenntarthatóság kérdése is, hiszen a légiközlekedés jelentős széndioxid-kibocsátó, a túlturistásodás pedig a környezet sérülését okozhatja.

A Republikon Intézet öt ország, Németország, Ausztria, Csehország, Magyarország és Lengyelország tekintetében vizsgálta meg a nyaralási szokásokat a koronavírus és a fenntarthatóság tekintetében. Az országok kiválasztásának fő szempontja a földrajzi közelség és a kulturális és történelmi hasonlóság volt. Az elemzést az Intézet az Eurobarometer 2021. októberi adatfelvétele segítségével végezte el.

Noha az utóbbi években változtak a nyaralási szokások, a magyarok fele kereskedelmi szálláshelyen, ellátással nyaralna. A saját nyaralóban tervezett pihenés a magyarokra kevésbé jellemző, ugyanakkor többen tervezik, hogy egy barát vagy egy rokon szálláshelyén nyaralnak. A magánszálláshelyek eleve népszerűbbek a kelet-közép-európai országokban, aminek valószínűsíthető oka az alacsonyabb keresetek.

Szinte minden válaszadó utazási szokásaira hatással volt a koronavírus-járvány, Magyarországon is gyakran elhangzott, hogy az emberek kevesebbet utaznak a koronavírus miatt, és az úti célok is megváltoztak, növekedett a belföldi nyaralás. A fenntarthatóság érdekében a magyarok leginkább helyi termelőktől vásárolnának és a nyaralás során csökkentenék a hulladékmennyiségüket.

A teljes elemzés itt olvasható!

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-24 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.