Észrevételek a 2022. június 26-i időközi önkormányzati választásokról

 
 
júl.
01.

Észrevételek a 2022. június 26-i időközi önkormányzati választásokról

Republikon Intézet
 

2022. június 26-án több mint 50 településen időközi önkormányzati választást tartottak. Egyes településeken egyéni képviselői helyekért, máshol polgármesteri címért folyt a küzdelem; volt, ahol új képviselő-testületet is kellett választani.

Néhány hónappal egy igencsak emlékezetes országgyűlési választás után érdemes közelebbről megvizsgálni az időközi önkormányzati választás eredményeit, azzal együtt, hogy az eredményekből nem lehet és nem is érdemes messzemenő, országos szintű következtetéseket levonni. A választás közelsége, a helyspecifikusság és az alacsony részvétel miatt nem alkalmas egy időközi önkormányzati választás vizsgálata a tágabb értelemben vett politikai erőtér felmérésére.

Az időközi választáson leginkább független polgármesterjelöltek mérkőztek meg egymással, és helyenként a Fidesz is ringbe szállt, sőt, több településen, mint például a gyakran felemlegetett keszthelyi polgármester-választáson csak a Fidesz-KDNP jelöltjére lehetett szavazni. Az egyéni képviselői helyekért azonban megmérkőztek egymással a Fidesz-KDNP és az ellenzéki pártok, így alábbi gyorselemzésünkben ezekre koncentrálunk.

A teljes elemzés ITT olvasható.

 

Eu _cofunding
A Republikon működését 2022-26 között az Európai Unió  programja támogatja.