Hat százalékkal erősödött a Fidesz

A Republikon áprilisi közvélemény-kutatása

 
 
máj.
10.

Hat százalékkal erősödött a Fidesz

Republikon Intézet
 

 

Az újabb Fidesz-kétharmadot eredményező, brutális választási vereséget követően tovább fogy az ellenzéki pártok támogatottsága, miközben – vélhetően természetes győzteshez húzás miatt – a voksolás után ismét jelentősen nőtt a kormányoldal támogatottsága mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében – emeli ki a Republikon áprilisi közvélemény-kutatását elsőként közlő telex.hu.

 

A kutatás megállapításai

 

· A teljes népesség körében áprilisban 43 százalékos volt a Fidesz-KDNP támogatottsága. A DK, a legnépszerűbb ellenzéki párt 10 százalékos támogatottsággal rendelkezett. A Momentum a teljes népesség körében 7, a Jobbik 5, az MSZP 4 százalékon álltak. A Párbeszéd és a Mi Hazánk támogatottsága a teljes népesség körében 3-3 százalék. Az LMP 2 százalékon, az MKKP 1 százalékon álltak ugyanitt.

· A pártválasztók körében 55 százalék a Fidesz-KDNP támogatottsága. Ebben a csoportban a DK 12, a Momentum 9 százalékot tudhatott magáénak; a Jobbik 6, az MSZP pedig 5 százalékon álltak. A pártválasztók 4-4 százaléka a Párbeszédet, illetve a Mi Hazánkat támogatta, míg 3 százalékuk az LMP-t, 2 százalékuk pedig a MKKP-t.

· A bizonytalanok aránya jelenleg magasabb, mint a választásokat megelőzően, 22 százalék.

 

· A választások után a pártok támogatottsága nagyjából a parlamenti arányoknak és a választási eredményeknek felel meg.

· A válaszadók könnyebben felvállalják pártpreferenciájukat, de megfigyelhető bizonyos szintű győzteshez húzás is – a választások után a Fidesz támogatottsága jelentősen növekedett mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében.

· A bizonytalanok arányának növekedése azt mutatja, hogy a csalódott ellenzéki szavazók egy része nem tud vagy nem akar választani a pártok közül az április harmadikai szereplés után.

 

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült április 20-24. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.


A kutatási prezentáció letöltése

 

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.