Mit tudhatunk a bizonytalanokról?

A Republikon Intézet gyorselemzése

 
 
márc.
26.

Mit tudhatunk a bizonytalanokról?

Republikon Intézet
 

 

A 2022-es országgyűlési választás az elmúlt tizenkét év legszorosabb küzdelmének ígérkezik.

A közvélemény-kutatások alapján április 3-a előtt pár héttel a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért támogatottsága nagyjából fej-fej mellett áll, éppen ezért a gyakran emlegetett mozgósítási verseny mellett az elmúlt időszakban egyre több szó esik a bizonytalanok választáson betöltött szerepéről is. Egy ilyen kiélezett választási helyzetben valóban kiemelten fontos szerepe van az egyébként homogén csoportnak egyáltalán nem nevezhető bizonytalanoknak, így érdemes megvizsgálni, mit is tudunk erről a választói csoportról.

A Republikon Intézet gyorselemzésében az elmúlt három hónap közvélemény-kutatásai[1], valamint a 2021-es 5000 fős kutatás[2] alapján járjuk körbe, a pártpreferenciával nem rendelkező választók szavazói hajlandóságát, demográfiai tulajdonságait, valamint kormányváltással és kormányzati teljesítménnyel kapcsolatos attitűdjeit[3]. Fontos leszögezni, hogy a 2021 óta sokat változhatott a bizonytalanok csoportjának összetétele és véleménye, így ami igaz volt a bizonytalanok csoportjára 2021-ben, az 2022-ben már nem feltétlenül értelmezhető. Ennek tükrében kell az adatokat értelmezni.

Az elemzés következtetései szerint a választás előtti hónapok során jelentősen lecsökkent a bizonytalanok aránya, és mindkét tömb számára létfontosságú, hogy a fennmaradt aktív bizonytalanokat elvigyék szavazni. Nehéz azonban megállapítani, hogy a fennmaradó bizonytalanok közül kik azok, akiket még mozgósítani lehet, és hányan maradnak passzívak. Nem hozható létre egy homogén sablon a bizonytalan szavazóról, bár elmondhatjuk, hogy az átlagos bizonytalan válaszadó legnagyobb valószínűséggel fiatalabb, alacsony végzettségű, jellemzően nő, aki nem Budapesten vagy megyeszékhelyen, hanem inkább vidéki községekben és városokban él, ám ez újabb erőltetett tömbösítése lenne egy összességében heterogén társadalmi csoportnak. Az látható, hogy a bizonytalanok jelentős része a fiatalabb korosztályba tartozik. A fiatalok aktivizálásának kérdése régóta fontos téma, és a jelenlegi, szoros választási versenyben döntő jelentőségűvé válhat, hogy az ellenzéknek sikerül-e ezt a csoportot jobban megszólítania. Bár az ideológiai beállítottság nem a választási kampány utolsó hetében alakul ki, sokak esetében ilyenkor dől el, hogy el fognak-e menni szavazni.

A biztos pártválasztók a szoros választási versenyben feltehetően részt fognak venni a választáson, így még inkább felértékelődik a bizonytalanok szerepe. A kormányzással kapcsolatos vélemények azt sugallják, hogy a bizonytalanok körében az ellenzéknek nagyobb tartalékai vannak, a kérdés az, hogy ezek a választók április 3-án elmennek-e választani .

 

Az elemzés letöltése

 

   europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.

 [1] A januári, februári és márciusi pártpreferencia kutatásaink 1000 fő telefonos megkérdezésével készültek 2022. január 19-24., február 18-24, és március 16-18 között. A kutatások nem, korcsoport, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatívak az ország felnőtt korú lakosságára. Hibahatár +-3,2%.

[2] A kutatás nem, kor, településtípus, végzettség szerint az ország felnőtt lakosságára reprezentatív, 5000 fős minta alapján, személyes megkérdezéssel készült 2021. január 8. és február 4. között. A felmérést a Závecz Research készítette.

[3] A bizonytalanok csoportja alatt azokat a válaszadókat értjük, akik a pártpreferencia-kutatás során nem jelöltek meg pártot.