Ez a választás az utolsó pillanatban fog eldőlni

A Republikon februári közvélemény-kutatása

 
 
márc.
01.

Ez a választás az utolsó pillanatban fog eldőlni

Republikon Intézet
 

 

Ha azt nem is tudni, hogy az orosz–ukrán háború miként változtatta meg a belpolitikai erőviszonyokat, ... az látszik: alig történt változás január óta, továbbra is kiélezett a verseny a Fidesz és az Egységben Magyarországért között" - emeli ki a Republikon februári közvélemény-kutatását elsőként közlő telex.hu.

 

A kutatás legfontosabb megállapításai

• Februárban továbbra is kiélezett a verseny a Fidesz és az Egységben Magyarországért között. A teljes népesség körében mind a Fidesz, mind az Egységben Magyarországért 1-1 százalékpontot csökkent január óta. A Fidesz jelenleg 40, az ellenzéki lista 39 százalékon áll. Az MKKP 3 százalékról kettőre csökkent, a Mi Hazánk 2 százalékról 3-ra nőtt a teljes népesség körében.
• A bizonytalanok aránya 2 százalékponttal nőtt, jelenleg 16 százalék.
• A pártválasztók körében jelenleg a Fidesz 48., az ellenzéki összefogás 46 százalékon áll. Az MKKP és Mi Hazák továbbra is 3-3 százalék támogatottsággal bírnak a pártválasztók körében.

• Összességében kevés változás tapasztalható az erőviszonyokban januárhoz képest, minden változás hibahatáron belül mozog. A bizonytalanok aránya a kampányhajrában enyhén növekedett; ebből feltételezhetjük, hogy ha nem történik drasztikus változás, ez a választás az utolsó pillanatban fog eldőlni.
• Ha most vasárnap lennének a választások, két lista kerülne be a parlamentbe, a Fidesz és az Egységben Magyarországért listája. Jelenleg az MKKP és a Mi Hazánk nem kerülnének be a parlamentbe, de a hátralévő időben ez is változhat.
• A választás végkimenetele szempontjából fontos lesz, hogy a saját tábor mozgósítása mellett ki tudja megszólítani a bizonytalanokat is.

• Ebben a hónapban felmértük, mennyire tartják fontosnak a választók, hogy az Orbán Viktor és Márki-Zay Péter közötti miniszterelnök-jelölti vita megrendezésre kerüljön. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen szoros választási versenyben kiemelten fontos lenne egy jelölti vita.
• A teljes népesség közel kétharmada tartja fontosnak a vitát. A Fidesz szavazók egyharmada szerint fontos lenne a vita megtartása. A fideszes válaszadók 38 százaléka egyáltalán nem tartja fontosnak. Az Egységben Magyarországért szavazók 92 százaléka tartaná fontosnak, hogy legyen vita.
• A bizonytalanok kétharmada, 66 százaléka fontosnak tartaná, hogy legyen miniszterelnök-jelölti vita. Mindössze 19 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a vita megtartása nem lenne fontos.
• Látható, hogy a magyar népesség túlnyomó többsége szeretné, ha megrendezésre kerülne a miniszterelnök-jelölti vita. Az ellenzéki oldalon egyöntetű a vélemény ezzel kapcsolatban, a Fidesz tábora megosztott.

 

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült február 18-24 között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

 

A kutatási prezentáció letöltése

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.