Hogyan választanak a budapestiek?

A Republikon Intézet elemzése

 
 
febr.
18.

Hogyan választanak a budapestiek?

Republikon Intézet
 


A rendszerváltás óta tapasztalható, hogy a fővárosi és a vidéki választási eredmények jobbára különböznek egymástól, a baloldali és liberális pártok rendszerint jobb eredményt érnek el Budapesten, mint az ország más részein. Ez a tendencia legutóbbi választások során is erőteljesen kirajzolódott.

A 2022-es áprilisi választás a Fidesz-KDNP 2010-es győzelme óta az első olyan országgyűlési választás, amelynek nem az a fő kérdése, hogy a jelenlegi kormánypártok kétharmadot szereznek-e a parlamentben, hanem az, hogy megőrzik-e a többségük az országgyűlésben. Az ellenzéknek – egységes indulásának köszönhetően – hosszú idő után először van érdemi esélye a kormányváltásra. A közvélemény-kutatásokban a kormánypártok szavazóinak száma és az összefogott ellenzéki tábor nagysága nagyjából azonos szinten mozog. Bár az áprilisi választás végkimenetele országos szinten nyitott, a korábbi választások és a közvélemény-kutatási adatok alapján az ellenzék jó eséllyel indulhat neki az áprilisi választásnak Budapesten.

A Republikon Intézet elemzésében azt mutatjuk be, hogy milyen esélyekkel indulnak neki a kormánypártok és az ellenzéki összefogás a 2022-es országgyűlési választásnak Budapesten, illetve megvizsgáljuk, milyen következtetések vonhatók le az a korábbi választások eredményeiből az idei országgyűlési választásra nézve.

 

Az elemzés letöltése

 

   europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.