Az euró bevezetésének támogatottsága Magyarországon

A Republikon Intézet elemzése

 
 
febr.
08.

Az euró bevezetésének támogatottsága Magyarországon

Republikon Intézet
 

 

A Republikon Intézet legfrissebb elemzésében annak jártunk utána, hogy hogyan vélekednek az euró bevezetéséről az eurózónán kívüli EU tagországokban, amelyek kötelezve vannak a valutaunióhoz való csatlakozásra. 

 

A legfontosabb következtetések

• Magyarországon a vizsgált többi országhoz hasonlóan a megkérdezettek döntő többsége úgy gondolja, hogy országa nem áll készen az euró bevezetésére, ugyanakkor mintegy kétharmaduk pozitív következményekkel számol annak bevezetése esetén.

• Magyarországon és a többi visegrádi országban a relatív többség szerint tíz éven belül lesznek tagjai az eurózónának, a megkérdezettek negyede-harmada szerint azonban ez soha nem fog bekövetkezni.

• Noha a közös valuta bevezetését későbbre saccolják a magyarok, nálunk a második legmagasabb azok aránya, akik szerint pozitívan érintené őket az euró bevezetése.

• A magyarok aggódnak a legkevésbé az euró bevezetését követő áremelkedés miatt, jelentős arányuk szerint a közös valuta stabilizálná az árakat.

• A Fidesz-KDNP listájára szavazni kívánók többsége is egyetért azzal, hogy Magyarországon be kell vezetni az eurót, amennyiben teljesíti a fiskális feltételeket.

 

Az elemzés letöltése

 

   europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.