Egyre szorosabb a verseny

A Republikon januári közvélemény-kutatása

 
 
jan.
28.

Egyre szorosabb a verseny

Republikon Intézet
 

 

"Novák Katalint picit többen utálják, mint ahányan kedvelik" - emeli ki a Republikon januári közvélemény-kutatását elsőként közlő telex.hu.

A kutatás legfontosabb megállapításai

Januárban eddigi kutatásainktól eltérően nem az egyes pártok, hanem a pártlisták népszerűségét mértük. Így azoknak a politikai alakulatoknak a támogatottságát vizsgáltuk, amelyekre ténylegesen szavazni lehet majd a választáson.

A teljes népesség 41 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP listájára, és 40 százalék az Egységben Magyarországért, azaz az ellenzéki összefogás listájára. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a szavazatok 3 százalékát, a Mi Hazánk a szavazatok 2 százalékát birtokolja. A bizonytalanok aránya 14 százalék.

A pártválasztók körében teljesen fej-fej mellett a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért listája, mindkét formációra 47 százalék szavazna. Az MKKP és a Mi Hazánk támogatottsága 3-3 százalék.
Igazán szoros választási verseny körvonalazódik az adatokból. A Fidesz támogatottsága nagyjából a 2018-as szintjéhez közelít, az ellenzék pedig hasonló nagyságú réteget tud megszólítani, így a különbség a két párt között hibahatáron belül mozog.

A bizonytalanok aránya 24 százalékról 14 százalékra csökkent, egyfelől az áprilisi választás közeledte és a mezőny stabilizálódása miatt, másfelől a kutatásban az ellenzéki lista egységesítése is egyszerűbbé tette a válaszadást. A bizonytalan szavazatokból a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért egyaránt profitál.

Ebben a hónapban azt is felmértük, hogy a választók a köztársasági elnök közvetlen vagy parlamenti választását részesítenék-e előnyben.
• A válaszadók 60 százaléka szeretné, ha a köztársasági elnököt közvetlenül választanánk, 32 százalék szerint továbbra is a parlamentnek kéne választania, 8 százalék bizonytalan.
• A Fidesz szavazók közel egyharmada is a közvetlen köztársasági-elnök választást preferálná.

Ezzel összefüggésben megvizsgáltuk a Fidesz köztársaságielnök-jelöltjének, Novák Katalinnak ismertségét és népszerűségét.
• A válaszadók 77 százaléka tudott véleményt formálni Novák Katalinról.
• Közülük 47 százalék kedveli, 53 százalék nem kedveli őt, tehát a népszerűsége nem haladja meg a Fidesz-KDNP népszerűségi szintjét, de nem is kifejezetten elutasított politikus.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült január 19-24 között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

A kutatási prezentáció letöltése

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.