Az év eleje óta mintha semmit sem változtak volna az erőviszonyok

A Republikon decemberi közvélemény-kutatása

 
 
dec.
20.

Az év eleje óta mintha semmit sem változtak volna az erőviszonyok

Republikon Intézet
 

 

"Év elejéhez képest mintha semmit sem változtak volna az erőviszonyok az ellenzéki tömb és a kormányoldal között: az összefogó pártok együtt 3 százalékponttal vezetnek a teljes népesség, és 5-tel a pártválasztók körében a Republikon kutatása szerint"emeli ki a Republikon decemberi közvélemény-kutatását elsőként közlő telex.hu.

 

A kutatás legfontosabb megállapításai

 

• Decemberben a teljes népesség körében hosszú idő után erősödött a Fidesz, 31 százalékról 33 százalékra. Ebben a körben a DK és a Momentum 1-1 százalékponttal erősödött: a DK 12, a Momentum 7 százalékos támogatottságot ért el.


• Változatlan a Jobbik (8%,) az MSZP (5%), a LMP (2%) és a Mi Hazánk (3%) támogatása. Az MKKP és a Párbeszéd mind 1-1 százalékpontot vesztettek, 3 százalék helyett 2 százalékon állnak a teljes népesség körében. Továbbra is 2 százalék szavazna valamelyik másik pártra.

• A pártválasztók körében is 2 százalékpontot erősödött a Fidesz, 41-ről 43 százalékra. A DK itt is 1 százalékpontot szerzett, jelenleg 16 százalék szavazna rájuk. A Momentumváltozatlanul 9, a Jobbik továbbra is 10, az MSZP továbbra is 7 százalékon áll. A Párbeszéd és az MKKP 1-1 százalékpontot veszítettek a pártválasztók körében is, mindkét párt 4 százalékról 3 százalékra. Az LMP továbbra is 3, a Mi Hazánk továbbra is 4 százalékos támogatottsággal rendelkezik a pártválasztók körében. A pártválasztók 2 százaléka szavazna egyéb pártokra.

• A bizonytalanok aránya 26 százalékról 24 százalékra csökkent.

 

• Több hónap után tehát összesen 2 százalékponttal nőtt a Fidesz támogatottsága,. Az ellenzéki összefogás pártjainak támogatottsága pedig 1 százalékponttal nőtt a teljes népesség körében, és változatlan a pártválasztók körében. Így az ellenzéki tömb és a Fidesz versenyében az ellenzéki összefogás 3 százalékponttal vezet a teljes népesség, és 5 százalékponttal a pártválasztók körében (33-36; illetve 43-48 százalék). A Fidesz támogatottságát tehát nem ütötte meg sem a COVID-19 negyedik hulláma, sem a Völner Pál személye körüli botrány sem, bár ez utóbbi hír az adatfelvétel idején lehet, hogy még nem jutott el az emberek széles köréhez.


• A DK támogatottságának több hónapos csökkenő trendje ebben a hónapban megfordult, és a Momentum is tudott a múlt hónap után fordítani; mindkét párt kis mértékben tudott erősödni.

• A Jobbik támogatottsága az előválasztás után csökkent, és egyelőre nem kapott új erőre a párt, stagnál.


• Ezen kívül relatíve kevés változás mutatkozott a pártok támogatottságában december hónapban. Továbbra is a DK az ellenzék legerősebb pártja, melyet három középpárt, a Jobbik, a Momentum és végül az MSZP követ; az elmúlt hónapokban pedig a kispártok is elkezdtek felzárkózni a mezőnyhöz.


• 2021 év elejéhez képest decemberben hasonlóak az erőviszonyok az ellenzéki tömb és a Fidesz között. Ugyan egyfelől a Momentum gyengült januárhoz képest, másfelől viszont a Jobbik teret nyert az év folyamán, továbbá a kisebb pártok megerősödtek az előválasztás után.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült december 9-14. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

A kutatási prezentáció letöltése

   europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.