Befagytak a pártpreferenciák

A Republikon novemberi közvélemény-kutatása

 
 
dec.
08.

Befagytak a pártpreferenciák

Republikon Intézet
 

 

Befagytak a pártpreferenciák, a Kutyapárt és az „egyéb pártok” tábora viszont nő - emeli ki a Republikon novemberi közvélemény-kutatását elsőként közlő telex.hu.

A kutatás legfontosabb megállapításai

• Novemberben a Fidesz 1 százalékpontot veszített támogatottságából a teljes népesség körében, jelenleg 31 százalékon áll. A DK, a Jobbik és a Momentum is gyengültek 1-1 százalékpontot; a DK 11, a Jobbik 8, a Momentum pedig 6 százalék támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében. Az MSZP változatlanul 5, a Párbeszéd pedig továbbra is 3 százalékon áll, az LMP és a Mi Hazánk pedig továbbra is két százalékos támogatottsággal bírnak a teljes népesség körében. Az MKKP 2 százalékról 3 százalékra erősödött. Egyéb pártokra is többen szavaznának, a teljes népesség immár 3 százaléka jelölt meg egyéb pártokat, az október havi 2 százalék helyett.

• A bizonytalanok aránya 24 százalékról 26 százalékra nőtt a teljes népesség körében.

• A pártválasztók körében hasonlóan alakult a pártok támogatottsága. a Fidesz 42 százalékról 41 százalékra, a DK 16-ról 15-re, a Jobbik 11 százalékról 10-re, a Momentum 10 százalékról 9 százalékra gyengült. Változatlan az MSZP (7%), a Párbeszéd (4%), az LMP (3%) támogatottsága a pártválasztók körében. Az MKKP és a Mi Hazánk támogatottsága 1-1 százalékponttal nőt, az MKKP 4, a Mi Hazánk 3 százalékon állnak a pártválasztók körében. Ebben a kategóriában is nőtt az egyéb pártok szavazóinak száma, 2 százalékpont emelkedést követően immár a pártválasztók 4 százaléka egyéb pártokat jelölt meg.

• Novemberben ismét kis mértékben csökkent a Fidesz támogatottsága. A nagyobb ellenzéki pártok támogatottsága is enyhén csökkenő tendenciát mutat, a DK és Jobbik népszerűsége több hónapja lassú ütemben csökken. Ebben a hónapban a Momentum is kis mértékben gyengült.

• Továbbra is a DK az ellenzék legerősebb pártja, melyet három középpárt, a Jobbik, a Momentum és az MSZP követ. A kisebb pártok apránként felzárkózni látszanak a középmezőnyhöz, hiszen meg tudták tartani a korábban szerzett többletüket, egyesek még erősödni is tudtak.

• Az előválasztási időszak után látható némi elbizonytalanodás a nagyobb pártok szavazói körében, és továbbra is megfigyelhető az a tendencia, hogy a szavazók a kisebb pártok felé fordulnak. A nagyobb pártoktól elszakadó szavazók a bizonytalanok és a kisebb pártok táborát erősítik.

• Az ellenzéki tömb továbbra is magasabb támogatottsággal bír, mint a Fidesz, a teljes népesség és a pártválasztók körében is.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült november 17-23. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

A kutatási prezentáció letöltése

   europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.