Orbán népszerűsége 43, Márki-Zayé 55 százalékos

A Republikon októberi közvélemény-kutatása

 
 
nov.
08.

Orbán népszerűsége 43, Márki-Zayé 55 százalékos

Republikon Intézet
 

 

"Miközben a nagyobb pártok gyengültek, a kicsik 1-1 százalékot erősödtek, októberben több lett a bizonytalan. ... Orbán Viktor ismertebb, de Márki-Zay Péter népszerűbb, és valamennyi társadalmi csoportban kevésbé elutasított, mint a regnáló kormányfő, a bizonytalanok körében pedig dupla annyian kedvelik, mint a Fidesz elnökét" - emeli ki a Republikon októberi közvélemény-kutatását elsőként közlő telex.hu.

A kutatás legfontosabb megállapításai

Októberben a nagy pártok támogatottsága csökkent, a kis pártoké pedig erősödött mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. Ennek köze lehet Márki-Zay Péter előválasztási győzelméhez, amely egy kisebb elitellenes áramlatot indított el szavazók magatartásában. A kis pártok szavazói számára reálisabbá vált egy olyan alternatíva, ahol nem pártóriások között dől el a választás, hanem a kisebbségi vélemények is képviseltethetik magukat.

Az elmúlt hónapban a Fidesz támogatottsága 2 százalékponttal, 34-ről 32 százalékra esett a teljes népesség körében. A DK szintén 2 százalékponttal gyengült, jelenleg 12 százalékon állnak. A Jobbik és az MSZP egy-egy százalékpontot vesztettek, a Jobbik 9, az MSZP 5 százalékon áll a teljes népesség körében. A Momentum támogatottsága továbbra is 7 százalék, az LMP és az MKKP támogatottsága továbbra is 2-2 százalék a teljes népesség körében. A Párbeszéd ugyanitt 1 százalékról 3-ra, a Mi Hazánk 1-ről 2-re erősödött, a bizonytalanok aránya pedig 22 százalékról 24-re nőtt.

A pártválasztók körében szintén 2 százalékponttal gyengült a Fidesz és a DK, a Fidesz 44-ről 42-re, a DK 18-ról 16-ra. A Jobbik is 2 százalékponttal gyengült, így most 11 százalékon áll. Az MSZP itt is 1 százalékpontot veszített támogatásából, 7 százalékon áll. A Momentum erősített, 9 helyett, 10 százalékpont a támogatottsága a pártválasztók körében. A Párbeszéd itt is 2 százalékponttal erősebb, 2 helyett 4 százalék a támogatottsága. Az LMP és MKKP 2-ről 3-ra, a Mi Hazánk 1-ről 2 százalékra nőttek.

Az előválasztás lezárulásával úgy tűnik tehát, hogy kevésbé taktikai alapon választanak pártot a válaszadók, és jobban kimutatkoznak a specifikus szavazói preferenciák, a nagyobb és jobban beágyazott ellenzéki pártok rovására.

A bizonytalanok aránya is megnövekedett hosszan tartó csökkenés után, ennek egyik oka lehet, hogy az előválasztási versenyben alul maradt miniszterelnök-jelöltek elkötelezett szavazói még nem tudják, hogyan tovább. 

Októberben a szokásos pártpreferencia adatok mellett megvizsgáltuk Orbán Viktor és Márki-Zay Péter ismertségét és népszerűségét is. Nem meglepő módon Orbán Viktort többen ismerik, mint Márki-Zay Pétert; Orbán Viktorról a szavazók 88 százaléka tudott véleményt alkotni, míg Márki-Zayról csak a szavazók 71 százaléka.


Azok, akik ismerik a politikusokat, 55 százalék nyilatkozta, hogy kedveli Márki-Zay Pétert, és 43 százalék nyilatkozta, hogy kedveli Orbán Viktort, tehát összességében Márki-Zay Péter kedveltsége magasabb, mint Orbán Viktoré.

Megvizsgáltunk a két politikus népszerűségét egyes demográfiai szempontok szerint is.

A választás szempontjából kiemelt fontosságú bizonytalan szavazók körében Orbán Viktor népszerűsége 33 százalék, Márki-Zay Péteré pedig 66 százalék.

Életkori csoportok alapján Márki-Zay Péter népszerűsége minden korosztályban 50 százalék feletti, Orbán Viktoré mindenhol 50 százalék alatti, 60 év felettieknél a legmagasabb, 49 százalék. A fiatalok körében jóval népszerűbb Márki-Zay Péter, mint Orbán Viktor; azonban a kor emelkedésével valamelyest csökken a különbség a két jelölt között.

A településtípusok szerinti megoszlás esetében Márki-Zay Péter nyeri a népszerűségi versenyt Budapesten, a megyeszékhelyeken és a vidéki városokban. A községekben, ahol általánosan rosszul szokott teljesíteni az ellenzék, Márki-Zay Péter és Orbán Viktor szinte fej-fej mellett állnak.

Összességében Márki-Zay Péter személyének magasabb a társadalmi elfogadottsága, és a bizonytalan szavazók körében is nagyobb tartalékokkal rendelkezik, mint Orbán Viktor. Orbán Viktor a törzsszavazóinál, az idősebb korosztályban és a kistelepülésen élők körében szerepel a legjobban, a községben élőknél 1 százalékponttal meg is előzi Márki-Zay Pétert, azonban itt is szoros a népszerűségi verseny.

 

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2021. október 25-29. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

A kutatási prezentáció letöltése 

 

   europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.