Előválasztás: az ellenzék növelni tudta előnyét

A Republikon szeptemberi közvélemény-kutatása

 
 
okt.
11.

Előválasztás: az ellenzék növelni tudta előnyét

Republikon Intézet
 

 

"Az előválasztás második fordulója még csak most következik, de az egyéni jelöltekről szóló első forduló is felhajtó erővel bírt az ellenzéki pártok számára, a kampányüzemmódban többeket elértek, csökkent a bizonytalanok aránya" – derül ki a Republikon szeptemberi közvélemény-kutatásából, amelyet elsőként a telex.hu ismertetett.

A kutatás legfonotsabb megállalításai

• A Republikon szeptemberi kutatása alapján látható, hogy az előválasztás első fordulója sikeres volt, az ellenzék növelni tudta előnyét.
• Szeptemberben stagnált a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében, továbbra is 34 százalékon áll. Ebben a hónapban a teljes népesség körében erősödött a DK, Momentum, az MSZP és az MKKP. A DK 13-ról 14 százalékra, a Momentum 6-ról 7 százalékra, az MSZP 5 százalékról 6-ra, az MKKP pedig 1-ről 2 százalékra. A Jobbik támogatottsága két százalékpontot esett, 12 százalékról 10 százalékra. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékon áll a teljes népesség körében, ahogyan a Mi Hazánk is. Az LMP továbbra is 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik.
• A pártválasztók körében gyengült a Fidesz, 45 százalékról 44 százalékra csökkent a támogatottsága. Az ellenzéki pártok esetében hasonló erősödést figyelhetünk meg, mint a teljes népesség esetében: A DK, Momentum, MSZP és MKKP támogatottsága itt is 1-1 százalékponttal növekedett. A DK 18, a Momentum 9, az MSZP 8, az MKKP 2 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága a pártválasztók körében is csökkent 2 százalékpontot, 15-ről 13 százalékra. A Jobbik mellett az LMP is támogatása is esett, 3 százalékról 2 százalékra. A Párbeszéd változatlanul 2 százalékon, a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll a pártválasztók körében.
• A bizonytalanok aránya tovább csökkent, 24 százalék helyett szeptemberben csak 22 százalék az arányuk.

• Az előválasztás első fordulója sikeresen mobilizálta az ellenzéki tömböt, több ellenzéki párt is erősödött. A Fidesz és az ellenzéki összefogás támogatottsága között tovább nőtt a különbség: a teljes népesség körében 6 százalékponttal, a pártválasztók körében 8 százalékponttal erősebb a hatpárti összefogás, mint a Fidesz (34%-40% illetve 44%-52%).
• A Jobbik támogatottságán meglátszik Jakab Péter rossz előválasztási szereplése, az egész éves diadalmenet után nem csak stagnált, hanem mind a teljes népesség, mind pedig a pártválasztók körében 2 százalékponttal gyengült is a párt.
• A Momentum annak ellenére is, hogy az elmúlt félévben sokat csökkent a párt támogatottsága és Fekete-Győr András sem szerepelt jól az előválasztás első fordulójában, 1-1 százalékpontot erősödött mind a teljes népességben, mind a pártválasztók között. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy bár a párt miniszterelnök-jelöltje nem ért el jó helyezést az előválasztáson, egyéni körzetekben a párt jelöltjei jól szerepeltek.
• A DK támogatottsága összhangban van az előválasztási eredménnyel, valamint az elmúlt hónapok felfelé ívelő trendjével – jelenleg a DK az ellenzék legerősebb pártja, 5 százalékponttal magasabb a támogatottságuk a pártválasztók körében, mint a második helyezettnek, a Jobbiknak.

 

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült október 1-4. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

A kutatási prezentáció letöltése

 

   europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.