Kampányhangulat

A Republikon Intézet augusztusi közvélemény-kutatása

 
 
szept.
01.

Kampányhangulat

Republikon Intézet
 

 

A Republikon közzétette augusztusi közvélemény-kutatását. 

Az eredményeket elsőként elsőként közlő telex.hu, kiemeli, hogy "az augusztus azért lehet figyelemre méltó, mert a Fidesz támogatottsága hónapok óta először esett, a pártválasztók és a teljes népesség körében is".

 

Az elemzés következtetései:

• Augusztusban a teljes népesség körében hónapok óta először egy százalékponttal, 35-ről 34 százalékra esett a Fidesz-KDNP támogatottsága. A DK és a Jobbik 1-1 százalékot erősödött, a DK 12-ről 13 százalékra, a Jobbik 11-ről 12 százalékra. A Momentum változatlanul 6 százalékon áll, az MSZP támogatottsága pedig 6 százalékról 5 százalékra esett. A Párbeszéd, az MKKP és a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll, az LMP pedig 1-ről 2 százalékra erősödött. A bizonytalanok aránya augusztusban tovább csökkent: 26-ról 24 százalékra.

• A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP három százalékpontot veszített augusztusban, 48-ról 45 százalékra csökkent a támogatottságuk. A DK és Jobbik ebben a mérésben is 1-1 százalékot erősödött, a DK jelenleg 17, a Jobbik 15 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A Momentum változatlanul 8 százalékon áll, az MSZP 8-ról 7 százalékra esett. A Párbeszéd továbbra is 2 százalékon, a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll. A pártválasztók körében az LMP 1 százalékról 3 százalékra erősödött, az MKKP támogatottsága pedig 2-ről 1 százalékra csökkent.

• Az előválasztások eredménye, hogy mind az ellenzéki, mind pedig a kormányoldalon kampányhangulat uralkodik. Az ellenzéki pártokra most több figyelem irányul, és ez valamelyest a népszerűségi adatokban is megnyilvánul. A bizonytalanok száma folyamatosan csökken, ez szintén betudható a kampányüzemmódnak.

• A Fidesz-KDNP támogatottsága hónapok óta először esett, a pártválasztók és a teljes népesség körében is. A DK és Jobbik kis mértékben tovább erősödött augusztusban, továbbra is ez a két legerősebb ellenzéki párt – ez az elmúlt időszakban a miniszterelnök-jelöltek népszerűségei adataiból is látható.

• Több hónapos kiélezett verseny után augusztusban kissé megerősödött az ellenzéki összefogás: a teljes népesség körében 39 százalékon állnak a Fidesz-KDNP 34 százalékával szemben, a pártválasztók körében pedig 52 százalékon a kormánypártok 45 százalékával szemben, tehát jelenleg az ellenzéki összefogás vezet a népszerűségi versenyben.

 

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült augusztus 23-26. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

 


A perezentáció letöltése

 

  europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.