A szavazótáborok demográfiai háttere

A Republikon Intézet elemzése

 
 
aug.
26.

A szavazótáborok demográfiai háttere

Republikon Intézet
 

 

A Republikon Intézet alábbi elemzésében feltérképezzük, hogy ebben a változó ideológiai térben hogyan kapcsolódik össze a választópolgárok világnézete, társadalmi helyzete és pártpreferenciája, valamint, hogy az ellenzéki összefogás mennyire fedi le a társadalom demográfiai összetételét. A kutatásban azt vizsgáljuk, milyen világnézeti beállítottságú, és milyen szociális, demográfiai hátterű pártszavazók teszik ki az egyes pártok szavazói táborát[1].

 

A legfontosabb megállapítások a magyarországi pártok választói hátteréről

• A Fidesz-KDNP választói között nagyjából arányosan oszlanak el a különböző korosztályokba tartozó szavazók. A kormánypártok szavazóinak kétharmada vidéki városokban vagy községekben él, a szavazók közel fele rendelkezik érettségivel, és 17 százaléknak van diplomája. A párt szavazótáborában a három legelterjedtebb nézet az erős nemzeti érzés (26%), a rend és stabilitás igénye (21%), illetve a konzervatív szemlélet (18%).

• A DK tipikus baloldali gyűjtőpártként működik, szavazóinak körében a szocialista világnézet a legelterjedtebb (23%), amit a szociáldemokrata és liberális világnézet követ. A DK szavazónak körében a zöld, környezetvédő világnézet nem hangsúlyos. A DK szavazók háromnegyede 40 év fölötti, korban és iskolázottságban meglehetősen arányosan oszlik meg a párt szavazói tábora.

• A Jobbik táborának több mint fele 40 év alatti, és közel háromnegyedük (73%) vidéki városban vagy községben él. A párt szavazóinak fele rendelkezik érettségivel vagy diplomával. A válaszadók által említett világnézetek soféleségéből látszik a párt arculatának változása, azonban még mindig a nemzeti érzés, valamint a rend és stabilitás hívei állnak az első két helyen. Abból azonban, hogy a liberális világnézet a harmadik helyen áll, a párt centrum felé húzódása látszik. Különösen figyelemre méltó, hogy a Jobbik szavazói között magasabb a liberálisok aránya, mint az LMP, az MSZP vagy a DK szavazói között.

• Az MSZP szavazóinak mindössze 12 százaléka 40 év alatti, több mint fele pedig 60 évnél idősebb. A párt szavazóinak 39 százaléka érettségizett, és 41 százalékuk Budapesten vagy megyei jogú városban él. A párt választóinak 42 százaléka önmagát szocialistának vallja, ez messze a legmagasabb érték ebben a körben. Másodikként szociáldemokratának vallották magukat, és 17 százalékuk választotta a rendet és stabilitást.

• A Momentum szavazóinak több mint fele (51 százaléka) 40 év alatti. Itt a legmagasabb a diplomások aránya, 28% százalék. A szavazótábor 27 százaléka Budapesten, 44 százaléka valamelyik vidéki városban lakik. A Momentum-szavazók 36 százaléka vallotta magát liberálisnak. Viszonylag magas, 13 százalék azoknak az aránya, akik elsőként a nemzeti érzést jelölték meg.

• A Párbeszéd szavazói körében a liberális (36%), a zöld, környezetvédő (20%) és a szocialista gondolkodás (16%) a leggyakoribb. A Párbeszéd táborának 52 százalékát teszik ki a 40-60 év közöttiek, ez a legmagasabb arány a pártok között. A Párbeszéd szavazóinak csaknem kétharmada rendelkezik érettségivel.

• Az LMP szavazók körében a legmagasabb a budapestiek aránya, 34 százalék. A támogatók 51 százalékának van érettségije vagy diplomája, és bár viszonylag arányos a tábor korosztályos eloszlása, a legnagyobb csoport 40 év alattiaké. A párt szavazói között a legfontosabb érték a környezetvédelem, ezt 22 százalék választotta, ugyanakkor a rend és stabilitás is megjelenik az LMP szavazók fontos értékei között.

• A bizonytalanok körében a három legelterjedtebb nézet a rend és stabilitás, a környezetvédelem és a liberális látásmód. Ebben a csoportban a többség 40 év alatti és a vidéken élő.


A teljes elemzés megtekintése[1] A kutatás nem, kor, településtípus, végzettség szerint az ország felnőtt lakosságára reprezentatív, 5000 fős minta alapján, személyes megkérdezéssel készült 2021. január 8. és február 4. között. A felmérést a Závecz Research készítette.

 

   europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.