Változatlan trendek

A Republikon Intézet júliusi közvélemény-kutatása

 
 
aug.
16.

Változatlan trendek

Republikon Intézet
 

 

Az elemzés legfontosabb következtetései:

• Július hónapban a teljes népesség körében 33 százalékról 35 százalékra erősödött a Fidesz-KDNP. A DK 3 százalékponttal erősödött, jelenleg 12 százalékon áll. A Momentum a teljes népesség körében 1 százalékponttal gyengült, 7 százalékról 6 százalékra. A Jobbik is erősödött, 2 százalékponttal nőtt a támogatottsága a teljes népességben, ezáltal most 11 százalékos támogatottsággal bír. Az MSZP, LMP, MKKP, Mi Hazánk támogatottsága változatlan volt, az MSZP továbbra is 6, az LMP, MKKP, Mi Hazánk továbbra is 1-1 százalékon állnak.

21 07 Teljes 820 312

• A pártválasztók körében a Fidesz jelenleg stagnál, továbbra is 48 százalékon áll. A DK a pártválasztók között is 3 százalékponttal erősödött, 13-ról 16 százalékra. A Momentum támogatottsága 2 százalékkal esett, jelenleg 8 százalékon állnak a pártválasztók körében. A Jobbik 1 százalékponttal erősödött ugyanitt, 14 százalékos a támogatottságuk. Az MSZP a pártválasztók körében egy százalékponttal gyengült, 8 százalékra a korábbi kilenchez képest. A Párbeszéd támogatottsága a pártválasztók között 3 százalékról kettőre, az LMP 2 százalékról 1 százalékra esett vissza júliusban. AZ MKKP támogatottsága 1 százalékról 2 százalékra nőtt, a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll.

21 07 Partvalaszto 820 312

• Az elmúlt fél évhez képest komolyabb változásokat figyelhettünk meg júliusban a pártok támogatottságában, a nyári szezon ellenére. Semmilyen megforduló trendet nem érzékelünk, azonban, az elmúlt hónapokban kirajzolódott trendek folytatódtak. A DK és Jobbik tovább erősödtek, a Momentum pedig ismét veszített pár százalékot a táborából.

• Az ellenzéki pártok három eltérő nagyságú tömbbe csoportosulnak. A két legerősebb párt a DK és a Jobbik, a két középpárt, a hasonló támogatottságú Momentum és MSZP, valamint a három kisebb pár a Párbeszéd, az MKKP és az LMP.

• A bizonytalanok aránya számottevően csökkent júliusban, 31 százalékról 26 százalékra.

• Az ellenzéki összefogás 6 pártja továbbra is vezet összesítésben a Fidesz-KDNP-vel szemben, a teljes népesség körében 37 százalékkal a kormánypártok 35 százalékához képest, a pártválasztók körében 49 százalékkal a Fidesz-KDNP 48 százalékához képest.

• A Fidesz továbbra is a 2018 országgyűlési választások támogatottsági szintjét hozza, amely, bár alacsonyabb, mint az ellenzéki összefogás támogatottsága, elég lehet a párt számara a győzelemhez.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült július 19-22. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

A perezentáció letöltése.

 

  europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.