LMBTI emberek az Európai Unióban

Identitás, iskolai bántalmazás, kormányzati védelem

 
 
jún.
14.

LMBTI emberek az Európai Unióban

Republikon Intézet
 

 

Nem a civil szervezetek viszik be kívülről az LMBTI témát az iskolába, az a diákokon keresztül már jelen van. Az Európai Unió egyes tagállamaiban ugyanis az LMBTI társadalom tagjai 69-85 százalékának már 18 éves kora előtt világossá vált, hogy LMBTI identitással rendelkezik, ez tehát nem külső befolyás, vagy divathullám függvénye – derül ki az Intézet elemzéséből.


Az összefoglaló az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) által készített EU LGBTI Survey II adatai alapján készült. A kutatás során közel 140 ezer 15 éves és annál idősebb, magukat leszbikusként, melegként, biszexuálisként, transz- és interszexuálisként (LMBTI) meghatározó személlyel készítettek online interjút az EU tagállamaiban, továbbá az Egyesült Királyságban, Észak Macedóniában és Szerbiában.

Szomorú adat, hogy Magyarországon az LMBTI emberek 44 százalékát kinevették, csúfolták, sértegették és fenyegették az iskolában LMBTI identitása miatt, azonban ez az arány megfelel az EU átlagának. Amennyiben nem lehet a homoszexualitásról beszélni az iskolákban, úgy a fenti adatokban nem várható változás, az LMBTI identitással rendelkező kiskorúak továbbra is ki lesznek téve verbális és fizikai bántalmazásnak.


Míg az EU átlagában a megkérdezettek 68 százaléka ítéli meg úgy, hogy kormányuk nem megfelelően reagál az LMBTI emberek biztonsággal kapcsolatos igényeire, Magyarországon ez az arány kiugróan magas, 95 százalékos. Ennél magasabb arányt csak Lengyelországban mértek, ahol jelenleg a Fidesz fontos szövetségese, a Jog és Igazságosság párt kormányoz.


Az elemzés aktualitását az adja, hogy az Orbán-kormány a pedofíliát szigorúbban büntetni kívánó törvénytervezetbe olyan passzusokat foglalt be, amelyek alkalmas arra, hogy összemossák a homoszexualitást és a pedofíliát. A törvényjavaslat ellen több civil szervezet is tiltakozik.


A teljes elemzés ITT olvasható.

 

  europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.