Ellenzék: tartós a Jobbik mikroelőnye

A Republikon Intézet májusi közvélemény-kutatása

 
 
máj.
31.

Ellenzék: tartós a Jobbik mikroelőnye

Republikon Intézet
 

 

A Republikon közzétette májusi közvélemény-kutatásának eredményeit. 

Az elsőként a Telexen közölt elemzés alapján korántsem a kormányoldal népszerűségének kérdése a legérdekesebb, hanem az, hogy a Momentum és a DK is 1-1 százalékpontot veszített áprilishoz képest, a teljes népesség és pártválasztók között is, miközben a Jobbiknak sikerült megőrizni a korábban villongásnak tűnő erősödését.  

Az elemzés következtetései:

• Májusban mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében újabb 1 százalékponttal erősödött a Fidesz, a párt jelenleg 32, illetve 47 százalékon áll. A Momentum és a DK is 1-1 százalékpontot veszített áprilishoz képest, a teljes népesség és pártválasztók között is. Jelenleg a Momentum a teljes népességben 7, a pártválasztóknál 11 százalékot ér el, a DK pedig ennél kicsit nagyobb: 8 és 12 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Mind a Fidesz, mind a Momentum és DK változásai hibahatáron belül vannak.
• A Jobbik stagnált ebben a hónapban mind a teljes népesség, mind pedig a pártválasztók között: továbbra is 10 és 14 százalék a támogatottságuk. Ezzel továbbra is ők a legnépszerűbb ellenzéki párt.
• Az MSZP szintén stagnált, a teljes népességben 6, a pártválasztók között 9 százalékos a támogatottsága. A Párbeszéd, az LMP és a Mi Hazánk sem változtatott helyzetén, a Párbeszéd és LMP továbbra is 1 százalékot érnek el a teljes népességben, és 2 százalékot a pártválasztók körében. A Mi Hazánk továbbra is 1 százalékot mondhat magáénak mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. Az MKKP a teljes népességben továbbra is 1 százalékon áll, a pártválasztók körében 1-ről 2 százalékra erősödtek.
• A bizonytalanok aránya 32-ről 33 százalékra nőtt.
• Összességében a pártok támogatottsága alig változott májusban. A Fidesz visszanyert egy újabb százalékpontot, láthatóan ezekben a hónapokban kárpótolja a télen elveszett szavazatokat. A nyitás közrejátszhatott a növekedésben.
• A DK és Momentum ismét gyengültek kissé, a Jobbik azonban ebben a hónapban nem erősödött tovább. Ennek ellenére továbbra is a Jobbik a legnépszerűbb az ellenzéki pártok között.
• Változatlanul megfigyelhető az ellenzékben a két tömb, a 4 középpárttal (Jobbik, DK, Momentum, MSZP) és a 4 kisebb, kitörni egyelőre nem tudó párttal (Párbeszéd, LMP, MKKP, Mi Hazánk).
• Továbbra is elmondható, hogy az ellenzéki összefogás 6 pártja összesítésben erősebb, mint a Fidesz, mind a teljes népességben (32%-33%), mind a pártválasztók között (47%-50%).

Módszertan:

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült május 18-24. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

 

A perezentáció letöltése

 

  europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.