Kik azok a bizonytalanok?

Társadalmi háttér, politikai vélemények, médiafogyasztás

 
 
márc.
18.

Kik azok a bizonytalanok?

Republikon Intézet
 

 

Elsősorban az ellenzéknek vannak tartalékai a bizonytalan szavazók körében, többségük ugyanis kormánykritikus – derül ki legújabb elemzésésünkből. A bizonytalan szavazók többsége szerint a Fidesz a gazdagoknak kedvez, kormányzati protekció nélkül nem lehet előrejutni, és nem értenek egyet azzal, hogy az EU bevándorlókat akar Magyarországra kényszeríteni.


A közvélemény-kutatási adatok szerint Magyarországon a bizonytalanok aránya rendszerint 30-40 százalék körül mozog. Elemzésében a Republikon azt vizsgálta, mi jellemző a bizonytalanokra társadalmi hátterük, politikai véleményük és médiafogyasztási szokásaik tekintetében. A bizonytalanok csoportját a Republikon a pártpreferenciák alapján alkotta meg. Ide tartoznak a „nem menne el”, a „nem tudja” választ adók és a válaszadást megtagadók, akik együttesen a minta 29 százalékát adják.

Az adatok alapján megállapítható, hogy elsősorban az ellenzéknek vannak tartalékai a bizonytalanok között, a Fidesz-KDNP-nek csak korlátozottan. A bizonytalanoknak mindössze 12 százaléka szeretné, ha a következő választás után is egy Fidesz-KDNP kormány állna fel, 38 százalékuk azonban annak örülne, ha más venné át a kormányzást. Az ellenzéknek tehát saját tábora egyben tartása mellett érdemes mozgósítania a kormánnyal kritikus bizonytalanokat is.
A bizonytalan szavazók négyötöde szerint a Fidesz kormányzása a gazdagoknak kedvez, és úgy gondolják, hogy kormányzati protekcióval lehetséges előrejutni. 58 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon bárki retorziómentesen elmondhatná a véleményét. Sokukat nem győzte meg a kormány bevándorlásellenes politikája sem, a bizonytalanok 70 százaléka ugyanis nem osztja azt a véleményt, hogy az Európai Unió bevándorlókat kívánna Magyarországra kényszeríteni.


A Republikon Intézet elemzésének alapját képező közvélemény-kutatás adatai azt mutatják, hogy különösen magas a bizonytalanok aránya a megyeszékhelyeken, továbbá a dél-dunántúli és a dél-alföldi régióban. Az iskolai végzettség szerint a szakmunkásképzőben végzettek és az érettségivel rendelkezők között a legmagasabb a bizonytalanok aránya. Az adatok alapján a bizonytalanok 45 százaléka biztosan, vagy valószínűleg elmenne szavazni, ez az összes választó 13 százaléka.


Az elemzés alapját adó kutatás nem, kor, településtípus, végzettség szerint az ország felnőtt lakosságára reprezentatív, 5000 fős minta alapján, személyes megkérdezéssel készült 2020. január 8. és február 4. között, az adatfelvételt a Závecz Research végezte.


A teljes elemzés ITT érhető el. 


 europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.