Továbbra is némi fölényben az ellenzék

A Republikon Intézet februári közvélemény-kutatása

 
 
márc.
02.

Továbbra is némi fölényben az ellenzék

Republikon Intézet
 

 

Továbbra is némi fölényben vannak az együttműködő ellenzéki pártok, derül ki a Republikon Intézet februári kutatási adataiból, amelyről elsőként a telex.hu közölt részletes beszámolót.

 

A legfontosabb megállamítások

• A februári adatok szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében továbbra is 30 százalék. Az enyhe csökkenés ellenére továbbra is a Demokratikus Koalíció áll a második helyen (10 százalék), harmadik helyen a Momentum végzett (9 százalék). A Jobbik a legutóbbi hónapban 2 pontot erősödött, így jelenleg a teljes népesség 8 százalékának támogatását tudhatja maga mögött, tőlük nem sokkal lemaradva az MSZP 6 százalékon áll. A Párbeszéd, az MKKP, az LMP, valamint a Mi Hazánk egyaránt 1-1 százalékon áll a teljes népesség körében

• A Fidesz támogatottsága a pártválasztók körében sem változott, továbbra is 46 százalékon áll. A DK a pártválasztók körében 15, a Momentum 13, a Jobbik 11, az MSZP 8 százalékon áll. A Párbeszéd, az MKKP, valamint az LMP 2-2, a Mi Hazánk a pártválasztók 1 százalékát tudhatja maga mögött.

• Összeségében azt látjuk, hogy egyedül a Jobbik támogatottságában történt jelentősebb változás, ők a teljes népességben 2, a pártválasztók körében 3 pontot tudtak növekedni. E változás hátterében valószínűleg a pártelnök, Jakab Péter nagyon határozott és karakteres jelenléte áll.

• Az elmúlt hónapok változásainak köszönhetően az ellenzéken belüli erőviszonyok kiegyenlítődni látszanak: a négy nagyobb ellenzéki párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP) támogatottsága között csökkent a különbség és egyértelműen elválnak a kisebb pártoktól.

• A kormánypártok támogatottsága a tavaly év végi csökkenés után 2021 elején stabilizálódott: egyelőre a járvány elhúzódásával helyzetük nem romlik, de az erőteljes kommunikációs fölény ellenére javítani sem tudnak.

• Az együttműködő ellenzéki pártok továbbra is némi fölényben vannak a Fidesz-KDNP-vel szemben mind a teljes népesség (35 és 30 százalék) mind a pártválasztók körében (51 és 46 százalék).

 

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2021. február 15-22. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

 

A eredmények letöltése

 

  europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-21 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.