Út a parlamenti többségig

Ellenzéki esélyek az egyéni választókerületekben

 
 
febr.
16.

Út a parlamenti többségig

Republikon Intézet
 

 

Idejében elkezdett, jól felépített kampánnyal az egyéni választókerületek akár kétharmadában is győzhetnek az ellenzéki jelöltek a 2022. évi országgyűlési választáson – derül ki a Republikon Intézet legújabb elemzéséből.

Az elemzés során a Republikon a Fidesz-KDNP jelöltjeinek 2018-ban elért eredményeit vetette össze az ellenzéki jelöltek aggregált eredményével, figyelembe véve a 2019-es önkormányzati választások eredményét is. Természetesen az akkori jelöltek eredményeit nem lehet minden kritika nélkül összeadni, azonban az adatokból jól felmérhetőek az erőviszonyok.

A választási győzelemhez az ellenzéknek a korábbinál jóval több egyéni választókerületben kell győznie, ennek előfeltétele, hogy az ellenzék közös jelölteket állítson. Ez az előfeltétel 2022-ben megvalósulni látszik: hat ellenzéki párt (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) már megállapodott a közös jelöltállításban.

Az elemzés során a Republikon 72 olyan egyéni választókerületet azonosított, ahol egy idejében elkezdett, jól felépített kampánnyal győzhetnek az ellenzéki jelöltek. A 2018-as választási eredményekhez képest ugyanis maga az ellenzéki együttműködés ténye, továbbá az előválasztás által generált érdeklődés, a választói mozgósítás, valamint a Fidesz-KDNP kormányzásával szembeni elégedetlenség is okozhat trendfordulókat 2022-re.

A Republikon öt kategóriába sorolta az egyéni választókerületeket: 15 helyen – jobbára budapesti választókerületekben – jelenleg is ellenzéki képviselőké a mandátum, az inkumbens jelöltek jövőre is győzelemre számíthatnak. 37 olyan egyéni választókerület van, ahol 2018-ban az ellenzéki jelöltek összesen több szavazatot kaptak, mint a kormánypártok jelöltjei, ezekben együttműködéssel győzhet az ellenzék 2022-ben.

Az önkormányzati választások egyik fontos tanulsága, hogy a nagyvárosok politikai hangulata a vonzáskörzetet, például a főváros agglomerációját is befolyásolhatja, így a kampányban az ellenzéknek 9 ilyen választókerületben érdemes tudatosan építenie erre a hatásra. Beazonosítható további 11 olyan billegő választókerület, ahol bár nehéz dolga lesz az ellenzéknek, de egy jól felépített kampánnyal reális esélyük lehet a győzelemre.

A fennmaradó 34 egyéni választókerület nehezebben nyerhető az egyesült ellenzék számára. Ezek közül 22-ben 10 százaléknál nagyobb volt a különbség 2018-ban a Fidesz-KDNP javára, továbbá nem érvényesül a nagyvárosi hatás sem. Ez nem jelenti azt, hogy ezekben a választókerületben ne lenne esélye az ellenzéknek, csupán azt, hogy a kampány során több energiát, munkát kell befektetni az adott településeken.

Valasztokeruletek Videk2 

A teljes elemzés letöltése

 

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.