A Republikon Intézet előválasztási javaslata

2021

 
 
jan.
15.

A Republikon Intézet előválasztási javaslata

Republikon Intézet
 

 

A Republikon Intézet 2020 elején hozta nyilvánosságra előválasztási javaslatát, amely sokban épített a már 2015-ben közzétett tervezetére, valamint a témában megjelent két tanulmánykötetére, továbbá a témában rendszeresen tartott rendezvényeire, elemzéseire. Az intézet továbbra is azon a véleményen van, hogy a töredezett ellenzék számára az előválasztás képes a választási rendszerből fakadó hátrányok bizonyos mértékű ellensúlyozására, valamint az ellenzéki választók mozgósítására és a média napirendjének meghatározására.

Az előválasztás egy politikai táboron belül egy választott pozícióra való állampolgári jelölés. Az elsődleges cél a szavazók támogatásával rendelkező, így a legesélyesebbnek tartott jelölt kiválasztása. Az előválasztás során további lényeges szempont a szimpatizánsok, a választók mozgósítása, a média figyelmének felkeltése, a politikai napirend meghatározása, valamint a politikusok, pártok hitelességének, választói beágyazottságának erősítése.

Az előválasztás intézménye sikeresen vizsgázott a 2019-es önkormányzati választást megelőzően. A főpolgármesteri előválasztás hetekig uralta az egész sajtót, az ellenzék határozta meg a média napirendjét, és a kormánypárti keretezések (“ellenzéki roncsderbi”) ellenére magas volt a részvétel. Az előválasztás során a közös cselekvés kialakította az ellenzéki szavazók optimista hangulatát, és ez jótékony hatással volt a választási eredményre is. A választási rendszerből, a torzított nyilvánosságból és az állami erőforrások eltérítéséből eredő hátrányokat tehát az előválasztás intézményével képes az ellenzék enyhíteni. További szempont, hogy az előválasztás valódi állampolgári részvételen nyugszik és szerepet kapnak benne civil szervezetek. Az állampolgári és civil részvétel erősíti a választói elköteleződést, az ellenzéki erők társadalmi beágyazódottságát, valamint hozzájárul az aktív állampolgári viselkedés megszilárdulásához.

Most publikált anyagunkban egy olyan aktualizált javaslat olvasható, amely elsősorban az intézetünk által az ellenzéki pártok képviselőivel tartott 2020. szeptemberi konferencia tanulságai alapján készült. Figyelembe vettük továbbá azokat a politikusi nyilatkozatokat, amelyeket az országgyűlési és európai parlamenti képviselettel rendelkező pártok az előválasztással kapcsolatban tettek. 


Az előválasztási javaslat letöltése

 

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.