Pártok félidőben 7.

Párbeszéd

 
 
máj.
06.

Pártok félidőben 7.

Republikon Intézet
 

 

A Republikon Intézet „Pártok félidőben” című sorozatában számba vesszük a parlamenti frakcióval, továbbá európai parlamenti mandátummal rendelkező pártokat, azok népszerűségi sorrendje szerint. Az elemzés apropóját a 2018-2022-es parlamenti ciklus félideje adja, így kitérünk legfrissebb választási eredményeikre, népszerűségi mutatóikra, fő üzeneteikre, konfliktusaikra, valamint értékeljük kilátásaikat a 2022-es választásokig. Sorozatunk a koronavírus-járvány idején jelenik meg. Mivel egy folyamatosan változó helyzetről van szó, annak következményeivel későbbi elemzéseinkben kívánunk foglalkozni.

 

P á r b e s z é d

 A Párbeszéd a magyar politikai palettán zöld, baloldali pártként van jelen, számos szakpolitikai kezdeményezésükben képviselik ezeket az értékeket. Egyik legfontosabb ügyük az alapjövedelem bevezetésének szorgalmazása. A zöld értékek ugyanilyen meghatározóak a párt identitásának alakulásában, a Párbeszéd nagyon következetesen képviseli a zöld, környezetvédő álláspontot. A Párbeszéd ezen túl megalakulása óta azt az utat követi, ami a létrehozásának is kiváltó oka volt: a párt nyitottan áll az ellenzéki pártokkal való együttműködéshez, és aktívan részt is vesz benne. Amikor 2013-ban a Párbeszéd Magyarországért pártot megalapító politikusok kiléptek az LMP-ből, a távozást éppen az indokolta, hogy nem volt egyetértés a párton belül a később ugyancsak párttá váló Együttel való szövetség megalakításáról. A Párbeszéd azóta is ezen az úton jár, nemcsak nyitott az ellenzéki pártok közötti együttműködésre, gyakran kezdeményezője is annak, legyen szó közös listáról, közös jelöltekről vagy az előválasztás lebonyolításáról.

A Párbeszéd esetében elkerülhetetlen, hogy kiemeljünk személyeket is, hiszen a párt politikusai vezetik az ellenzéki népszerűségi listát. A párt két társelnöke, Karácsony Gergely és Szabó Tímea a legnépszerűbb ellenzéki politikusok. Karácsony Gergely pedig két választáson is kulcsszerepet vállalt az ellenzéki együttműködésben: 2018-ban miniszerelnökjelöltként mérettette meg magát, 2019-ben pedig a főpolgármesteri címért indult, amelyet az azt megelőző előválasztással egyetemben el is nyert. A Párbeszéd legfőbb erőssége itt mutatkozik meg: a párt politikusai rendkívüli népszerűségnek örvendenek. Ezzel áll szemben az, hogy a párt támogatottsága nem tud kitörni a parlamenti küszöb alatti zónából. Így tehát világos a feladat a párt számára: politikusainak egyéni népszerűségét át kell váltania a párt támogatottságára.

Az elemzés letöltése

  

europe_for_citizens

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.