Pártok, politikusok, értékek

A Republikon elemzése

 
 
febr.
26.

Pártok, politikusok, értékek

Republikon Intézet
 

 

A Republikon legújabb elemzése szerint a Fidesz-KDNP vezető helyével továbbra sem tudja felvenni a versenyt egyetlen párt sem, az ellenzéki pártok közötti első hely viszont korántsem lefutott kör: a DK és a Momentum jelenleg a legtámogatottabb, de nincs jelentős lemaradásban tőlük sem a Jobbik sem az MSZP. A másodlagos pártpreferenciák azt mutatják, hogy a kormánypártoknak csak a meglévő szavazóikkal érdemes számolniuk, az ellenzéki pártok támogatói közt azonban már látható az átszavazási hajlandóság. A legegyértelműbb átjárás a DK és az MSZP között mutatkozik meg.

Az ellenzéki politikusok közti népszerűségi versenyt mind a teljes népességben, mind az ellenzéki szavazók között a Párbeszéd két társelnöke, Karácsony Gergely és Szabó Tímea vezeti.

200226 boritoÉrtékválasztásait tekintve a magyar társadalom elsősorban a hagyományosan jobboldali gondolkodásmódot tartja magára jellemzőnek.

A tanulmány alapjául szolgáló kutatást a Závecz Research készítette 2000 fő személyes megkérdezésével. A kutatás nem, életkor és iskolai végzettség szerint reprezentatív Magyarország felnőtt népességére. Az adatfelvételre 2020 januárjában került sor.

Az elemzés letöltése 

 

europe_for_citizens

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.