Továbbcsökkent a Fidesz támogatottsága

A Republikon Intézet decemberi közvélemény-kutatása

 
 
dec.
23.

Továbbcsökkent a Fidesz támogatottsága

Republikon Intézet
 

 

A választók pártpreferenciájának változásáról szóló decemberi, reprezentatív kutatásunk fő megállapításai:

• A decemberi adatok szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalék, őket követi a Demokratikus Koalíció és a Momentum 10-10 százalékkal. A Jobbikot és az MSZP-t egyaránt 6 százalék támogatja, a Párbeszéd 2 százalékon áll, a Kétfarkú Kutya Pártra, az LMP-re és a Mi Hazánkra is 1 százalék szavazna. A népesség egyharmada bizonytalan pártpreferenciáját illetően.

• A pártválasztók körében 46 százalékot értek el a kormánypártok. A DK 15 százalékon áll, a Momentum 14 százalékot ért el decemberben. A Jobbik és az MSZP támogatottsága 8-8 százalék, a Párbeszéd 3, az MKKP, az LMP és a Mi Hazánk pedig 2 százalékot ért el ebben a hónapban.

• Összeségében azt látjuk, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága folyamatosan csökken, október óta 4 pontot vesztettek a kormánypártok mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. A jelentős csökkenésben ebben a hónapban közrejátszhatott a járványkezelés megítélése, az EU-s költségvetési vétóval kapcsolatban fennálló konfliktusos helyzet, valamint az egymást követő botrányok (Szájer-ügy, Demeter Szilárd és Deutsch Tamás megnyilatkozásai).

• Az ellenzéki térfélen továbbra sem látható jelentős változás, a DK rendelkezik a legnagyobb arányú támogatottsággal, tőlük csak kicsivel marad el a Momentum eredménye.

• A teljes népesség körében továbbra is látható az a körülbelüli egyharmad-egyharmad-egyharmad felosztás, mely a kormánypárti szavazók (30 százalék), az ellenzéki szavazók (37 százalék) és a bizonytalanok (33 százalék) között rajzolódik ki.

• Az együttműködő ellenzéki pártok (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) eredményeit összesítve látható, hogy mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében megelőzik a Fidesz-KDNP-t. A teljes népesség körében 35 százalékot értek el szemben a Fidesz-KDNP 30 százalékával, a pártválasztók körében pedig 50 százalékos eredményük áll szemben a kormánypártok 46 százalékával.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2020. december 8-15. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

 

Összefoglaló letöltése

 

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.