Ellenzéki esélyek

A Republikon Intézet kutatása

 
 
szept.
01.

Ellenzéki esélyek

Republikon Intézet
 

 

Megerősödve kerültek ki a járvány első hullámából a kormánypártok, az ellenzéki pártok közül a DK a legnépszerűbb – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. Az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban a megkérdezettek határozott választ adtak: többségük az ellenzék közös listás indulását támogatja. A legnépszerűbb politikus Áder János, az ellenzéki politikusok között Fekete-Győr András, Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Szabó Tímea támogatottsága a legmagasabb.

 

A kutatás legfontosabb megállapításai

• A kormánypártok támogatottsága a járvány időszakában megerősödött, a teljes népesség körében 35, a pártválasztók között 54 százalékos támogatottsággal rendelkeznek.
• A legerősebb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció, a teljes népesség körében 9 százalékot ért el. Az ellenzéki szereplők közti erőviszonyok még sok változáson mehetnek keresztül 2022-ig.
• Az ellenzéki szavazók és a bizonytalanok nagy többsége is a közös listás indulásban látja az ellenzék sikerét a következő országgyűlési választáson. Az ellenzéki szavazók 87 százaléka szívesebben is szavazna egy közös listára, mintsem valamelyik párt külön listájára.
• A két legismertebb politikus Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc, őket követi Karácsony Gergely és Áder János. A legnépszerűbb politikusok: Áder János, Fekete-Győr András, Orbán Viktor, Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Szabó Tímea.

A kutatást a Republikon Intézet megbízásából a Závecz Research készítette 1000 fő telefonos megkérdezésével, 2020. augusztus 14-24 között. A kutatás nem, iskolai végzettség, életkor és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt népességére.


A teljes közlemény letöltése

 

europe_for_citizens_en

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.