Ellenzéki politikusok népszerűsége az önkormányzati választások után

A Republikon Intézet felmérése a poiltikusok népszerűségéről

 
 
nov.
22.

Ellenzéki politikusok népszerűsége az önkormányzati választások után

Republikon Intézet
 

 

Míg a kormánypárti választók a Momentum politikusaival szemben a legkevésbé elutasítók, az ellenzéki szavazók között a régebb óta politizáló személyek népszerűbbek, az ellenzéki politikusok megítélése tehát eltér a teljes népességen belül és az ellenzéki választók csoportja között – derül ki a Republikon Intézet legújabb, az ellenzéki politikusok népszerűségét vizsgáló közvélemény-kutatásából.

A teljes népesség körében Cseh Katalin és Donáth Anna momentumos EP-képviselők, valamint Fekete-Győr András pártelnök a három legnépszerűbb politikus, az ellenzéki szavazók táborában azonban Budapest újonnan megválasztott főpolgármestere, Karácsony Gergely a legnépszerűbb. Őt párttársa, Szabó Tímea és a parlamenti akcióival az utóbbi időkben komoly vitákat kavart Hadházy Ákos független képviselő követi.

Az eredmények alapján jól látszik az MSZP nehéz helyzete az ellenzéki táboron belül: az első 10 legnépszerűbb ellenzéki politikus közé sem a teljes népességen belül, sem az ellenzéki szavazók körében nem került be egyetlen szocialista politikus sem. A legnépszerűbb MSZP-s politikus, Kunhalmi Ágnes az előbbi csoportban a 11., a másikban pedig a 12. helyen áll.

 

Eredmények

A Republikon Intézet felmérést készített[1] az ellenzéki politikusok ismertségéről és népszerűségéről. A közvélemény-kutatás során 20 ellenzéki politikust vizsgáltunk, akik között nem csak pártelnökök és az esetleges társelnökök szerepelnek, hanem az ellenzéki pártokban fontosabb szerepet betöltő politikusok is.

A kutatás 2019. november elején készült, így már az önkormányzati választások utáni népszerűségi és ismertségi adatokat láthatjuk a teljes népesség, valamint az ellenzéki szavazók körében.

 

Az ellenzéki politikusok ismertségi listáját kiemelkedően Gyurcsány Ferenc vezeti, a megkérdezettek 94 százaléka ismeri a korábbi miniszterelnököt, a DK elnökét. Őt követi a sorban 86 százalékos ismertséggel az újonnan megválasztott főpolgármester, Karácsony Gergely. Szintén 80 százalék feletti eredményt ért el három független politikus: Szél Bernadett (85 százalék), Puzsér Róbert (84 százalék) és Hadházy Ákos (81 százalék) is a lista élén végeztek, csak úgy, mint a korábbi MSZP elnök, Mesterházy Attila (83 százalék).  A megkérdezett politikusok közül Keresztes László Lórántot, az LMP volt társelnökét ismerik a legkevesebben: a megkérdezettek 32 százaléka azonosította őt; 52-54%-os ismertséggel már 7 politikus mérhető.

1 Abra Teljes Nepesseg

A politikusok ismeretségével kapcsolatban megjegyzendő, hogy a közvélemény-kutatások vélhetően kissé túlbecsülik ezeket az értékeket, mivel a politika iránt kevéssé vagy egyáltalán nem érdeklődő polgárokat nehezebb elérni.

A teljes népességben mért szimpátiát illetően az látszik, hogy a legnépszerűbb ellenzéki politikusok a Momentum tagjai közt vannak. A lista első három helyezettje Cseh Katalin és Donáth Anna EP-képviselők (46 illetve 44 pont), valamint Fekete-Győr András (45 pont) pártelnök. Az, hogy az ismertség és a népszerűség nem feltétlenül függ össze, leginkább az ismertségi listát vezető Gyurcsány Ferenc és az ott negyedik helyet elfoglaló Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt esetén mutatkozik meg. Ők végeztek a népszerűségi lista utolsó két helyén 28, illetve 26 ponttal, őket előzi meg a 32 pontot elért Mesterházy Attila, Sneider Tamás, Keresztes László Lóránt és Tóth Bertalan.

Érdemes kitérni még Karácsony Gergely főpolgármester és a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea eredményeire: míg Karácsony három másik politikussal holtversenyben osztozik az ötödik helyen 41 ponttal (5 ponttal lemaradva az első helyezett Cseh Katalintól), Szabó Tímea a negyedik helyet foglalja el a listán 43 ponttal (3 pontos különbséggel az első helyhez képest). A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Dobrev Klára 79 százalékos ismertség mellett 37 ponttal szerepel a népszerűségi listán.

A pártelnökök szempontjából vizsgálva a népszerűségi sorrendet: Fekete-Győr András az első (Momentum, 45 pont), Szabó Tímea a második (Párbeszéd, 43 pont), Karácsony Gergely pedig a harmadik (Párbeszéd, 41 pont). Őket követi Tóth Bertalan (MSZP, 32 pont), Sneider Tamás (Jobbik, 32 pont), végül Gyurcsány Ferenc (DK, 28 pont).

 

Az ellenzéki szavazók körében hasonló eredmény született a politikusok ismertségét illetően, az első öt helyen a szinte minden megkérdezett által ismert Gyurcsány Ferenc (99 százalék), valamint Karácsony Gergely (93 százalék), Puzsér Róbert (92 százalék), Szél Bernadett (92 százalék) és Mesterházy Attila (90 százalék) osztoznak. Az ismertégi lista végére Keresztes László Lóránt 36 százalékkal került, míg őt Tóth Bertalan és Sneider Tamás követi az ellenzéki szavazók körében 53 százalékos aránnyal.

 

2 Abra Ellenzeki Szavazok

A népszerűségi listát illetően már jelentősebb eltérések mutatkoznak meg a teljes népesség körében látott eredményekhez képest: az ellenzéki szavazók esetén mindössze a lista negyedik helyén találkozunk először momentumos névvel. A népszerűségi listát az októberben megválasztott főpolgármester, Karácsony Gergely vezeti 68 ponttal. Őt követi párttársa, Szabó Tímea (67 pont) és Hadházy Ákos (független, 64 pont), majd egy négy fős holtverseny Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik) és Tordai Bence (Párbeszéd) között, akik mindannyian 63 pontot értek el. A lista első 10 szereplője között csupán 9 pontos különbség van.

A lista végén Keresztes László Lóránt, illetve Mesterházy Attila (43-43 pont), valamint Sneider Tamás (42 pont), és Puzsér Róbert (30 pont) áll.

A teljes népesség és az ellenzéki szavazók közti eltérés azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP szavazói kevésbé elutasítóak a Momentum politikusaival szemben (érdekességként említhető, hogy néhány évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet a Jobbik politikusait illetően), ez magyarázza a teljes népességben elért előkelőbb helyezéseiket. Ez a trend figyelhető meg Szél Bernadett esetében is. Ugyanezzel magyarázható a DK politikusainál megfigyelhető sorrendbeli eltérés is (Dobrev Klára 10., illetve 4. helyezett; Gyurcsány Ferenc 19., illetve 15. helyezett), a velük szemben meglévő nagyobb mértékű kormánypárti elutasítottság a teljes népességben hátrébb sorolja őket a népszerűségi listán.

A pártelnököket sorba állítva az ellenzéki szavazók szerint Karácsony Gergely (68 pont) a legnépszerűbb, majd őt követi Szabó Tímea (67 pont), Fekete-Győr András (63 pont), Tóth Bertalan (52 pont), Gyurcsány Ferenc (47 pont), végül Sneider Tamás (42 pont).

Míg a teljes népesség népszerűségi listájának első helyeit a politika újabb szereplői határozzák meg, az ellenzéki szavazók körében a már régebb óta politizáló nevek dominálnak.

Érdemes még kitérni az MSZP helyzetére. Az ellenzéki pártok közt legrégebb óta jelenlévő, tehát „hagyományosabb” politikai szereplő népszerűségben és ismertségben is rosszul teljesített. Teljes népességben legnépszerűbb politikusuk a mindössze a 11. helyen megjelenő Kunhalmi Ágnes (36 pont), Tóth Bertalan (32 pont) pedig csak a 15. helyet foglalja el. A pártelnököt a megkérdezettek nagyjából fele, 53 százalék ismeri. Az ellenzéki szavazók körében népszerűsége jóval magasabb (52 pont), ismertségében azonban nincs különbség. Kunhalmi Ágnes az ellenzéki szavazók közt is a legnépszerűbb MSZP-s politikus (56 pont) 73 százalékos ismertséggel (teljes népességben: 70 százalék).

Végül Puzsér Róbertet illetően azt látjuk, hogy bár a korábbi főpolgármester-jelölt komoly ismeretséggel bír (mindez valószínűleg a választásban való részvételének és korábbi médiaszerepléseinek is köszönhető), nem tudott szimpatizánsokat gyűjteni maga mögé.

 

Az elemzés letöltése

europe_for_citizens

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.[1] A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, életkor, nem, iskolázottság és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára nézve. Az adatfelvételre 2019. november 4-8. között került sor.

politika, elemzés, kutatás, ellenzék, republikon, népszerűség, politkus