Fej-fej mellett Tarlós és Karácsony

A Republikon Intézet közvélemény-kutatása

 
 
szept.
27.

Fej-fej mellett Tarlós és Karácsony

Republikon Intézet
 

 

A Republikon Intézet az önkormányzati választások kapcsán felmérést készített[1], melynek fókusza az október 13-i főpolgármester-választás volt, kitérve a részvételi hajlandóságra és a jelöltválasztásra. 

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a budapesti választók több mind kétharmada, 68 százaléka tervez részt venni az önkormányzati választásokon, mindössze 19 százalék tervez távol maradni, a válaszadók további 13 százaléka még nem tudja, elmenjen-e. Érdemes észben tartani, hogy a részvétel egy különösen nehezen mérhető és megjósolható arány, korábbi tapasztalatokat figyelembevéve valószínűsíthetjük, hogy a tényleges részvételi arány alacsonyabb lesz, mint a kutatás eredményeiben látott 68 százalék.

1_reszvetel

Arra a kérdésre, hogy „Kire szavazna Ön az őszi budapesti főpolgármester-választáson?” az összes válaszadó 35 százaléka Tarlós Istvánt, 34 százaléka Karácsony Gergelyt, 5 százaléka Puzsér Róbertet, 1 százaléka pedig Berki Krisztiánt jelölte meg. A kitöltők egynegyede nem tudott vagy nem kívánt válaszolni (bizonytalan).

2_jeloltMás intézetek közelmúltban közzétett felméréseivel összhangban tehát a Republikon kutatása alapján is szoros versenyre számíthatunk, amely a regnáló főpolgármester, Tarlós István és Karácsony Gergely között fog eldőlni, a jelenlegi számok alapján a másik két jelölt nem rendelkezik reális győzelmi eséllyel. A választás végeredményét tekintve kulcsfontosságú tényező lesz az ellenzék mozgósítási ereje. A közelmúlt választási eredményeiből egyértelműen látszott, hogy Budapesten nincs többsége a Fidesznek, Tarlós István legyőzéséhez azonban Karácsony Gergely kampányának hatékonyan kell mozgósítania a meglévő szavazóit és aktivizálni az ellenzéki érzelmű bizonytalanokat. 

Az elemzés letöltése 


europe_for_citizens

A Republikon működését 2018-20 között az Európai Unió
„Europe for Citizens" programja támogatja.[1] A 800 fős online felmérés 2019. szeptember 5 és 12. között zajlott, a minta életkor, iskolai végzettség, nem és kerületi lakóhely szerint reprezentatív a főváros felnőtt lakosságára nézve, a hibahatár 3,46%.