Az időközi választásokon már tesztelhető az előválasztás

A Republikon Intézet sajtóközleménye

 
 
febr.
03.

Az időközi választásokon már tesztelhető az előválasztás

Republikon Intézet
 

 

Az időközi választásokon már tesztelhető az előválasztás

A Republikon Intézet sajtóközleménye

Akár a zuglói időközi választáson kipróbálható az előválasztás, így a demokratikus ellenzéki pártok a gyakorlatban is felkészülhetnek a 2018-as parlamenti és a 2019-es önkormányzati választásokat megelőző előválasztásokra.

A Republikon Intézet továbbra is az előválasztást tartja a legjobb módszernek a 2018-19-es választások jelöltjeinek kiválasztására. Az addig hátralévő időben a demokratikus ellenzék pártjai és a civil szervezetek kidolgozhatják az előválasztás mindenki számára elfogadható módszereit, feltételrendszerét.

Ehhez nyújthat segítséget, ha az érintett politikai szereplők már valamelyik közelgő időközi választás jelöltjét előválasztáson választják ki; erre akár a 2017. április 23-i önkormányzati időközi választás is alkalmas Zugló 3. egyéni választókörzetében.

Egy lehetséges önkormányzati szintű előválasztás legfontosabb mérföldkövei a következők:

• Közös értéknyilatkozat kialakítása, amelyet minden jelölő szervezet és induló jelölt elfogad.
• Ajánlások gyűjtése a választókerület választópolgárainak 1 százalékától, de legalább 50 főtől.
• Előválasztási kampány, amelyre 21 nap áll a jelölő szervezetek és a jelöltek rendelkezésére.
• Előválasztás a választást megelőző 35. napon.
• 30 napos választási kampány, amelynek során az előválasztáson győztes jelöltnek lehetősége van minden potenciális választót elérni az érintett körzetben.

A demokratikus ellenzék pártjainak eddig megismert előválasztási koncepciói alapján elmondható: sokkal több bennük a közös elem, mint az eltérés. Kizárólag a pártok és a civil szervezetek megoldáskeresési szándékán múlik, hogy válaszokat találjanak a még meglévő vitás kérdésekre, elhárítva ezzel az előválasztás előtti utolsó akadályokat is. 

2017. február 3.