Öt pont az előválasztásról

A Republikon Intézet sajtóközleménye

 
 
dec.
02.

Öt pont az előválasztásról

Republikon Intézet
 

 

Az előválasztás lehet a baloldali és liberális ellenzéki együttműködés egyik technikai megoldása – erre utal, hogy az elmúlt időszakban egyre több párt vetette fel ennek lehetőségét. A Republikon Intézet már 2015 májusában bemutatta részletesen kidolgozott javaslatát, amelynek célja a közös gondolkodás és a vita volt, illetve az, hogy módszertani segédletet nyújtson az előválasztásról gondolkodó a pártoknak és civileknek.

A Republikon Intézet öt pontban fogalmazta meg álláspontját az előválasztásról szóló legújabb események tükrében:

1. Az előválasztás megvalósulására egyre nagyobb az esély, miután a Párbeszéd és az Együtt után az MSZP is elkötelezte magát. Az előválasztás melletti kiállás a baloldali és liberális pártok közötti együttműködés első lépése.

2. Fontos a részletek ismerete, hiszen az előválasztás sikere vagy kudarca ezeken múlik. Az előválasztás lényege, hogy a baloldali-liberális térfél nyitott legyen mind a szavazók, mind a jelöltek szintjén, ezért a túl magas belépési küszöbök, illetve a vétók nem szerencsések.

3. A tárgyalások jelenlegi szintjén érthető, hogy az egyes pártok javaslatai leginkább a saját érdeküket szolgálják, ez igaz az MSZP és a Párbeszéd által megfogalmazott javaslatokra egyaránt. Az egyeztetések épp azt célozzák, hogy a még eltérő álláspontok közelebb kerüljenek egymáshoz. A kérdés az, hogy e folyamat során kinyílik vagy összezár-e a baloldali-liberális oldal.

4. A Fidesz vélhetően megpróbál majd beavatkozni és meghatározni a 2018-as országgyűlési kampány témáit, ez azonban az előválasztástól függetlenül is így történik majd. Ugyanakkor a baloldali és liberális ellenzék jelenlegi állapotában különösen fontos, hogy 2017-et legalább részben egy, a baloldal által kitalált és végig vitt folyamat dominálja.

5. Pártok nélkül nincs előválasztás, de az előválasztáshoz nem csak pártok kellenek: hitelességet és transzparenciát akkor lehet adni a folyamatnak, ha az előválasztási bizottságokban, szervekben a szakmai műhelyek, a független civilek is részt vesznek.

A Republikon Intézet előválasztási koncepciója ITT olvasható.

2016. december 2.