Bizonytalan CSOK - a CSOK-program megítélése

 
 
márc.
22.

Bizonytalan CSOK - a CSOK-program megítélése

Republikon Intézet
 

A családi otthonteremtési kedvezményt a magyar társadalom 43 százaléka tartja helyes kormányzati intézkedésnek, míg a válaszadók bő negyede, 26 százaléka szerint nem az. Közel ugyanennyien voltak továbbá azok, akik nem tudták eldönteni, hogy a csok inkább jó vagy inkább rossz kezdeményezés lenne. A családi otthonteremtési kedvezmény megítélése tehát egyelőre inkább pozitív, de még nem győzte meg a magyar társadalmat: relatív többségben vannak pártolói, kevesen utasítják el, de sokan nem tudják, hogyan viszonyuljanak hozzá – derül ki a Republikon Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából.

160322 CSOK abra1

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok), ami három gyermek vállalását 10 millió forinttal és kedvezményes hitellel támogatja, helyes kormányzati intézkedés

Noha a csok-program célja az otthonteremtés és a fiatalok gyermekvállalásának segítése, motiválása lenne, a fiatalok körében több az ellenzője. A 40 év alattiak között jóval magasabb az elutasítottsága (30 százalék), mint a 40 évnél idősebbek körében (23 százalék). Még ennél is kritikusabbak a három vagy több 18 éven aluli gyereket nevelő háztartások, az itt élők között a legmagasabb a csok elutasítása: 38 százalék vélte úgy, hogy nem jó kormányzati intézkedés, míg a támogatók aránya az országos átlagnak megfelelő 45 százalék volt.

A csok program megítélését döntően a politikai preferencia és nem a társadalmi-gazdasági helyzet befolyásolja: a leginkább kívánt kormány vagy a bal-jobb skálán való besorolás lényegesen nagyobb különbségeket hoz létre, mint a jövedelmi helyzet vagy a végzettség. Azok között, akik 2018 után a Fidesz kormányzásának folytatását szeretnék, háromnegyedes többségben vannak a csok-program támogatói. Ezzel szemben egy baloldali-liberális kormányváltást kívánók között a csok program elutasítása a relatív többségi álláspont (39 százalék szerint rossz intézkedés, 25 szerint jó): jól látszik ugyanakkor az is, hogy nincs olyan egyöntetű ellenzés, inkább csak felcserélődtek az országos arányok. A Jobbik támogatóinak kevésbé van határozott és eltérő véleménye: 41 százalékuk jó, 26 százalékuk rossz programnak tartja, ez lényegében nem jelent eltérést az ország egészének véleményétől. A bizonytalanok a csok megítélésében közelebb állnak az ellenzéki pártok szavazóihoz, mint a kormányéhoz: közel harmaduk tartja rossznak és ugyanennyien jónak az otthonteremtési programot. 

160322 CSOK abra2

„A családi otthonteremtési kedvezmény helyes kormányzati intézkedés”- az állítással való egyetértés a 2018 után preferált kormány szerint

Az ideológiai önbesorolás alapján két csoportban kimagasló a csok kedvező megítélése: a magukat erős nemzeti érzésű embernek tartók közel kétharmada (63%), míg a konzervatív, hagyománytisztelők abszolút többsége (52%) volt azon az állásponton, hogy a csok jó kormányzati intézkedés. A legnagyobb elutasítást a zöld, környezetvédő önazonossággal bírók között látjuk, esetükben 41 százalék tartja rossz intézkedésnek, ám ez egyben nagyon komoly polarizáltságot is jelent, hiszen ugyanennyien vélik az ellenkezőjét. Az országos átlagot jóval meghaladó mértékben utasítják el a csok-ot a liberális, szabad gondolkodású emberek is. Mindez jól mutatja, hogy a csok bizonyos társadalmi csoportokban erős támogatottsággal bír, míg többségében elutasító közeg csak a pártválasztás alapján jött létre. A csok tehát egyrészt nem bír széleskörű társadalmi támogatottsággal, ugyanakkor a jelek szerint markáns ellenzői sincsenek az otthonteremtési programnak. 

A elemzés letöltése