A Fidesz szavazói

 
 
okt.
08.

A Fidesz szavazói

Republikon Intézet
 

Értékválasztásaik alapján markánsan különböző csoportokból áll a Fidesz szavazótábora, közös bennük ugyanakkor, hogy elkötelezett kormánypárti szavazók, akik elutasítják a baloldali pártokat és a Jobbik felé is csak egészen kis részük mutat nyitottságot – ez derül ki a Republikon Intézet legújabb elemzéséből, amely a Fidesz szavazóit vizsgálta egy összevont, 3000 fős adatbázison. Társadalomképük alapján öt típusát különítettük el a Fidesz szavazóknak: nemzeti-liberálisok, apolitikus jobboldali fiatalok, vidéki vallásosak, polgári középosztálybeliek és mérsékelt értékkonzervatívok alkotják a kormánypárt szavazótáborát.

A Republikon Intézet legújabb elemzésében a Fidesz szavazóinak értékelvű csoportosítását végezte el: társadalmi-politikai attitűdjeik alapján öt kategóriába osztottuk a közel kétmillió kormánypárti szavazót. Bár e szavazók szemmel láthatóan különböznek az egyenlőségről vagy a tekintélyelvűségről vallott nézeteikben, túlnyomó többségük számára a Fidesz megkérdőjelezhetetlenül az első számú párt. Közös elem továbbá a baloldali pártok erőteljes elutasítása, de az öt csoport közül legfeljebb kettőben látunk nyitottságot a Jobbik felé.

151008 A Fidesz szavazói - kép 595

A legkisebb, mintegy százezer főt számláló csoport a nemzeti-liberálisok. Ideológiai szempontból ők a Fidesz leginkább liberális szavazói: alapvetően utasítják el a tekintélyelvűséget, viszont elfogadóak a társadalmi egyenlőtlenséggel szemben. Döntően fiatal, budapesti, a vallásosságot elutasító, magas végzettségű szavazókról van szó, akik a táboron belül a leginkább kritikusak a Fidesszel. A politika nagyon érdekli őket és igyekeznek minél több forrásból tájékozódni. Az átlagos Fidesz szavazóhoz képest kevésbé van rossz véleménye a baloldalról, de a meglévő baloldali pártokat elutasítja. Ez a csoport valamelyest nyitott a Jobbik felé: másodlagos preferenciában megjelenik, de győzelmi várakozásuk egyértelműen a Fideszhez kötik őket.

A 335 ezer fős apolitikus jobboldali fiatalok olyan szavazók számára a politika kevésbé fontos része a mindennapoknak: pályakezdő, családalapító fiatalokról van szó, akik magasan képzettek, dolgoznak, jó keresetük is van – így számukra a Fidesz stabilitása már önmagában is érték és nem látnak okot arra, hogy más pártot válasszanak. E szavazók vélhetően a családi szocializáció során lettek jobboldaliak és maradtak is annak: a baloldalt a 2010 előtti időszakkal azonosítják, a Jobbik radikalizmusa pedig inkább taszítja őket.

A közel félmillió szavazót jelentő vidéki vallásos Fidesz szavazók jellemzően idős, alacsony végzettségű, rossz anyagi körülmények között élő választók, akik jobboldaliságuk és konzervativizmusuk mellett nagyon erősen társadalmi-jövedelmi egyenlőséget követelnek.  Értékválasztásaik és demográfiai jellemzőik alapján e szavazók leginkább az egykori Kisgazdapárt szavazóira hasonlítanak. Ebben a csoportban működött leginkább a kormány menekült-ellenes hangulatkeltése: ezek a szavazók, akik féltik a megélhetésüket, biztonságukat a menekültektől és mára ők a leginkább elutasítóak a befogadással kapcsolatban. Bár elégtelen azzal, ahogy a kormány a szegénységet kezeli és észleli a Fideszes korrupciós ügyeket, általános kiábrándultsága miatt nem hisz abban, hogy ezt más párt máshogy kezelné. 

A 475 ezer választót magába foglaló polgári középosztály a Fidesz legelkötelezettebb szavazói csoportja: tagjai a leginkább elégedettek a kormányzással, ami annak is köszönhető, hogy e választók jellemzően a Fidesz gazdaság- és társadalompolitikájának nyertesei. Idős, kifejezetten tekintélyelvű szavazókról van szó, akik számára a Fidesz keresztény-konzervatív társadalomképe épp megfelelő. Politikáról elsősorban a Magyar Televízióból és a Kossuth Rádióból tájékozódnak. E szavazók sok szempontból a korábbi MIÉP szavazókkal mutatnak rokonságot és nagyon erősen elutasítják az MSZP-t és a DK-t.

Végül az 515 ezres létszámával a legnagyobb csoport a mérsékelt értékkonzervatív szavazó: olyan, döntően közép- és felsőközép-osztálybeli, magasan képzett fiatal tartozik ide, akik alapvetően elégedettek a kormányzással és a Fidesz döntéseivel, noha egy-két ügyben markánsan piacpárti álláspontot képviselnek: nem jellemző rájuk az általános bankellenes hangulat, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának érdekében emelnék a korhatárt, elfogadóbbak a tandíjjal kapcsolatban. Ideológiai ügyekben viszont konzervatívak és osztják a Fidesz nemzeti retorikáját is: halálbüntetés-pártiak, tiltakoznak az idegen tőke ellen, támogatják az EU-elleni szabadságharcot. A mérsékelt konzervatívok kifejezetten érdeklődnek a politika iránt, döntően az online médiából tájékozódnak, ott viszont szinte mindenevők, a Fidesz táboron belül ők olvassák leginkább az Index és Origo mellett a többi, relatíve új portált, mint a 444.hu vagy a VS.hu és rendszeres olvasói a Hir24.hu-nak is. A többi szavazói csoporttal szemben mutatnak némi nyitottságot az LMP és a Jobbik felé is, ám ez egyelőre nem több, mint egyfajta anti-establishment szimpátia, szavazási szándékot még jelent.

Az elemzés letöltése