Civilek, politika, alternatíva

 
 
márc.
09.

Civilek, politika, alternatíva

Pszota István
 

A Republikon Intézet 2015. március 5-én, csütörtökön konferenciát rendezett "Civilek, politika, alternatíva" címmel.

Az első szekcióban ellenzéki politikusok (Fodor Gábor, MLP; Juhász Péter, EGYÜTT; Kerék-Bárczy Szabolcs, DK; Schiffer András, LMP; Szabó Tímea PM; Tóbiás József MSZP) helyzetértékelésére, illetve vitájára került sor. Az elhangzottakból a legtöbb tudósítás a szereplők közötti vitákat, csipkelődéseket emelte ki – ami logikus is; az egyetértés mindig unalmasabb, mint a vita.

Fontos rögzítenünk: a konferencia célja elsősorban az volt, hogy megismerjük, milyen elképzelései vannak pártoknak és civil szervezeteknek a 2018-ig vezető útról; arról, hogyan kell a politikai és civil szférának egymáshoz viszonyulnia. E tekintetben két fontos dologban egyetértettek a meghívottak. Egyrészt, mindenki úgy vélte, 2018-nak az ellenzék nem mehet neki ugyanúgy, mint 2014-nek. Másrészt, hogy a politika nem zárkózhat be; nyitottabbnak kell lennie a társadalom, a civil szféra irányába. Ha az adekvát ellenzéki stratégia kialakítása egyszerű volna, nem lenne szükség ilyen konferenciákra. Nem ez a helyzet: jelen pillanatban nincsenek egyértelmű válaszok arra, milyen stratégiát kell a kormányváltás érdekében folytatni az egyszerre kormány- és politikaellenes hangulatban. 2014 előtt túl későn kezdett el ezen gondolkodni az ellenzék,

A politikusok után, a második szekcióban civilek, aktivisták, tüntetésszervezők (Gulyás Balázs, Gulyás Márton, Lang András, Papp Réka Kinga, Vágó Gábor) kerekasztal-beszélgetését hallgathatta meg a konferencia nagyszámú résztvevője. Ebben a körben felvetődött az a lehetőség, hogy a két szekció elválasztásának az az oka, hogy a politikusok nem kívántak leülni a civil szereplőkkel. Erről szó sincs: a két szekció különválasztása szervezői döntés volt. Olyan sok vita volt az ősszel arról, egyes tüntetéseken lehetnek-e politikusok, pártzászlók, hogy – megelőzendő az ilyen vitákat – két szekció megtartása mellett döntöttünk; eleve így hívtuk meg vendégeinket.

Hamarosan kísérletet teszünk majd olyan beszélgetés, vita megszervezésére is, ahol az említettek egy asztal mellett ülnek.

(illusztráció: compfight.com)